Evo kako u moru životopisa istaknuti baš svoj

Biznis 03. stu 201517:21 > 17:55
REUTERS

Kako izgleda vaš životopis? Ili još bolje, koliko je različit od ostalih koje će vaš potencijalni poslodavac dobiti na e-mail?

Danas, kada je radnih mjesta sve manje, a uvjeti da biste baš vi dobili posao sve su teži, razmislite o tome koliko vam se više isplati predati crno-bijeli životopis pun dugih rečenica, s nabrojanim tečajevima iz osnovne škole – koji više nikoga ne zanimaju.

Savjeta je na internetu mnogo, a Mashable donosi nekoliko kreativnih načina da baš vaš životopis dobije šansu da “prođe”.

1. Konkretan rad na projektima

Umjesto da nabrojite zadatke koji se obavljaju da vašem bivšem ili trenutačnom radnom mjestu, navedite konkretan zadatak ili projekt na kojem ste radili, kako ste postigli uspjeh na njemu ili doprijenijeli ukupnom cilju. Možda ste baš vi smislili neko novo rješenje zbog kojeg ste brže obavljali sastanke sa strankama ili ste odabrali dobru lokaciju za događaj zbog koje ste prodali više pretplata na neki časopis?

2. Što vas stvarno motivira

Ključno pitanje više nije što ste radili, nego zašto? Unutarnja motivacija koja pokreće nekoga da (nešto) radi danas je važnija nego ikad, jer je ‘najlakše’ naći osobu koja će samo obavljati stvari koje su mu naređene. Osobito u manjim tvrtkama bitan je entuzijazam pojedinca, koji zna zašto nešto radi i što ga gura naprijed.

3. Što trenutačno čitate?

Čitanje ne završava sa zadnjom srednjoškolskom lektirom. Čitajte, čitajte, čitajte. I pohvalite se poslodavcu što čitate. Čak i ako nema konkretne veze s poslom, možda vam romani pomažu pri osmišljavanju novih ideja, da budete kreativniji ili definirate kako bi mogla izgledati web stranica tvrtke? Ovo je svakako zanimljiv detalj koji upada u oči!

4. Društvene aktivnosti

Naravno da potencijalnom poslodavcu ne morate reći sve o svom privatnom životu, ali ako ste privatno u nekoj udruzi, na satima sviranja jer vas to opušta, ili volontirate na nekom fakultetskom projektu, ovo je svakako nešto što će mu dati do znanja da znate kako se povezati s ljudima!

5. Link na osobni blog

Pa što ako pišete recepte, a prijavljujete se za asistenta knjigovođe? Svaki poslodavac voli vidjeti osobnost kod zaposlenika (okej, asistent knjigovođe možda je loš primjer). Slobodno se pohvalite i ako objavljujete video savjete o manjim kućnim popravcima, pa tko bi mogao odoljeti da barem ne upozna takvu osobu na intervjuu za posao?

6. Jezici koje pričate

Strani jezici ne znače samo “engleski”. Čak i ako tek idete na tečaj slovenskog ili u slobodno vrijeme plaćate studentu talijanskog da vas nauči osnove jer bi htjeli na godišnji odmor u Rim, svaki dobar poslodavac trebao bi cijeniti želju za napretkom, ili znati da to jednog dana i kako može iskoristiti u poslovne svrhe.