Šibenski škver napravio nepotopiv brod za hitnu medicinsku pomoć

Biznis 06. velj 202307:57
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Prva hrvatska brodica, iz serije ugovorene još 2021., proizvedena unutar projekta Search and Rescue (SAR) za hitne medicinske intervencije na moru i otocima, položila je na zahtjev Ministarstva zdravstva kao naručitelja iznimno složene testove.

Izgrađena od aluminijskih legura u idealnim uvjetima postiže maksimalnu brzinu od gotovo 35 milja na sat, s tim da s trupom dužine 15 metara brodica može ploviti kao jedino prometno sredstvo u uvjetima u kojima ne mogu ni helikopteri letjeti. Praktično je nepotopiva.

To je i njezina glavna karakteristika – kad se prevrne, ponovo se uspravi, a u kabinu ne uđe ni kap vode, pa opremljena suvremenom medicinskom opremom čini prvu i najvažniju ‘kariku’ u uspostavljanju hitne pomorske medicinske službe RH.

Iz šibenskog ‘škvera’ za Dubrovnik

Navedeno postignuće donosi višestruke benefite za graditelja Iskru brodogradilište 1 u Šibeniku, uključivo reference za nove poslove na međunarodnom tržištu. I Ministarstvo zdravstva RH kao naručitelj može se pouzdati, uz isporuku prve brodice u najavi do kraja mjeseca, također u urednu isporuku još pet SAR brodica iste kvalitete do kraja godine, potvrđuje Uprava.

Prema zadnjim informacijama namijenjena je Dubrovniku.

Šibenčani punom parom grade sofisticirane brodice u sklopu projekta Uspostava hitne pomorske medicinske službe koji je sufinanciran novcem EU. Posao gradnje i opremanja šest brodica za hitnu pomoć vrijedan je oko 76,4 milijuna kuna, a zajednički su ga na natječaju kao najpovoljniji ponuđač dobili Iskra brodogradilište 1 i Tehnomont iz Pule.

Tender za ophodne brodove

Pretpostavka za to je na različite projekte primjenjiva prva proizvedena platforma brodice jer je praktički ista bez razlike radi li se o brodu lučke kapetanije, medicinskom brodu ili u svrhu ekoloških istraživanja.

Pokazuje se to već i u sklopu aktualnog tendera raspisanog za 7 brzih ophodnih brodova u nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, budući da se prema Šešoku ponuda Iskrinog brodogradilišta u Šibeniku pokazala najpovoljnijom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar