Kolači bez brašna: Recepti za zdrave i ukusne deserte koje će djeca obožavati

Cooking 31. kol 202215:40 0 komentara
Shutterstock (ilustracija)

Ako želite brz i jednostavan desert koji vam neće teško sjesti na želudac, isprobajte neke od recepata koje donosimo.

U doba naših baka bilo je nezamislivo napraviti kolač bez glavnog sastojka – brašna. No, danas sve više ljudi ne podnosi protein gluten koji je prisutan u mnogim žitaricama, a nipošto ga ne smiju konzumirati osobe koje boluju od celijakije.

Celijakija je autoimuna bolest u kojoj gluten aktivira imunološki sustav koji potom oštećuje sluznicu tankog crijeva. Zbog toga se u njemu teže apsorbiraju hranjivi sastojci. Neke osobe koje jedu gluten uopće nisu ni svjesne da imaju celijakiju, no njihovo tijelo to pokazuje čestim proljevima, nadutošću, naglim gubitkom kilograma, anemijom i sličnim pokazateljima te bolesti.

#related-news_0

Osobe koje boluju od celijakije tako ne smiju jesti pšenicu, raž, ječam, pir i nekada i zob jer se kod proizvodnje ona često kontaminira pšenicom i drugim žitaricama s glutenom. Deserti s brašnom, stoga, za osobe od celijakije ne dolaze u obzir, kao ni za one koji imaju alergiju na gluten.

Ipak, postoji jako puno deserata za čiju pripremu nije potrebno brašno, a jako su ukusni!

Kolač od badema i kokosa

Sastojci:

Biskvit:

– 6 srednjih jaja

– 200 g šećera

– 200 g badema oguljenih i sitno mljevenih

– 200 g kokosovog brašna

Glazura:

– 200 g krem sira

– 100 g maslaca

– 100 g šećera u prahu

– ribana korica 2 limete

Priprema:

Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa pjenasto izmiksajte žumanjke i šećer. U drugoj zdjeli napravite čvrst snijeg od bjelanjaka. U kremu od žumanjaka lagano umiješajte snijeg potom mljevene bademe i kokos.

Kalup za kolač promjera 24 cm namastite maslacem, a na dno stavite papir za pečenje. U njega ulijte smjesu za biskvit i pecite ga 30 minuta na 180°C. Kako ćete znati da je biskvit pečen? U njega gurnite čačkalicu – ako se na nju ništa ne lijepi, gotov je. Pustite da se biskvit potpuno ohladi.

Za glazuru pjenasto izmiksajte omekšali maslac sa šećerom u prahu. Zatim mu dodajte sir i sve dobro povežite te na kraju polovicu korice limete. Glazuru rasporedite po biskvitu te vrh ukrasite ostatkom korice limete.

Čokoladni browniesi bez brašna

Sastojci

Tijesto:

– 70 g otopljenog maslaca

– 4 velika jaja

– 80 g kakaa

– 200 grama šećera

– 90 g smeđeg šećera

– 1 žličica ekstrakta vanilije

– 75 g nasjeckane mliječne čokolade

– prstohvat soli

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C, a lim za kolač obložite papirom za pečenje. Izmiksajte maslac sa šećerom i dodajte ekstrakt vanilije. U drugu zdjelu dodajte jaja te ih istucite vilicom dok se na vrhu ne pojave mjehurići.

Jaja dodajte maslacu i šećeru, dodajte kakao i sve sjedinite. Potom dodajte čokoladne mrvice i sol te smjesu ulijte u kalup. Kolač pecite oko 30 minuta ili dok sredina nije poput pudinga – čvrsta, ali žilava. Ohlađeni kolač stavite u hladnjak sat dva na dodatno hlađenje.

Puding od avokada i banane

Sastojci:

– 1 zreli avokado

– 1 velika banana

– 2 žlice meda

– 2 žlice kakaa

– 1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

Avokado prerežite na pola, maknite košticu te meso odvojite od kore. Stavite ga u blender te mu dodajte bananu narezanu na kolute. Dodajte ostale sastojke i sve izmiksajte u glatku kremu. Kremu stavite u male zdjelice i rashladite prije posluživanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!