Ako želite brz i jednostavan desert koji vam neće teško sjesti na želudac, isprobajte neke od recepata koje donosimo.
U doba naših baka bilo je nezamislivo napraviti kolač bez glavnog sastojka – brašna. No, danas sve više ljudi ne podnosi protein gluten koji je prisutan u mnogim žitaricama, a nipošto ga ne smiju konzumirati osobe koje boluju od celijakije.
Celijakija je autoimuna bolest u kojoj gluten aktivira imunološki sustav koji potom oštećuje sluznicu tankog crijeva. Zbog toga se u njemu teže apsorbiraju hranjivi sastojci. Neke osobe koje jedu gluten uopće nisu ni svjesne da imaju celijakiju, no njihovo tijelo to pokazuje čestim proljevima, nadutošću, naglim gubitkom kilograma, anemijom i sličnim pokazateljima te bolesti.
#related-news_0
Osobe koje boluju od celijakije tako ne smiju jesti pšenicu, raž, ječam, pir i nekada i zob jer se kod proizvodnje ona često kontaminira pšenicom i drugim žitaricama s glutenom. Deserti s brašnom, stoga, za osobe od celijakije ne dolaze u obzir, kao ni za one koji imaju alergiju na gluten.
Ipak, postoji jako puno deserata za čiju pripremu nije potrebno brašno, a jako su ukusni!
Kolač od badema i kokosa
Sastojci:
Biskvit:
– 6 srednjih jaja
– 200 g šećera
– 200 g badema oguljenih i sitno mljevenih
– 200 g kokosovog brašna
Glazura:
– 200 g krem sira
– 100 g maslaca
– 100 g šećera u prahu
– ribana korica 2 limete
Priprema:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa pjenasto izmiksajte žumanjke i šećer. U drugoj zdjeli napravite čvrst snijeg od bjelanjaka. U kremu od žumanjaka lagano umiješajte snijeg potom mljevene bademe i kokos.
Kalup za kolač promjera 24 cm namastite maslacem, a na dno stavite papir za pečenje. U njega ulijte smjesu za biskvit i pecite ga 30 minuta na 180°C. Kako ćete znati da je biskvit pečen? U njega gurnite čačkalicu – ako se na nju ništa ne lijepi, gotov je. Pustite da se biskvit potpuno ohladi.
Za glazuru pjenasto izmiksajte omekšali maslac sa šećerom u prahu. Zatim mu dodajte sir i sve dobro povežite te na kraju polovicu korice limete. Glazuru rasporedite po biskvitu te vrh ukrasite ostatkom korice limete.
Čokoladni browniesi bez brašna
Sastojci
Tijesto:
– 70 g otopljenog maslaca
– 4 velika jaja
– 80 g kakaa
– 200 grama šećera
– 90 g smeđeg šećera
– 1 žličica ekstrakta vanilije
– 75 g nasjeckane mliječne čokolade
– prstohvat soli
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C, a lim za kolač obložite papirom za pečenje. Izmiksajte maslac sa šećerom i dodajte ekstrakt vanilije. U drugu zdjelu dodajte jaja te ih istucite vilicom dok se na vrhu ne pojave mjehurići.
Jaja dodajte maslacu i šećeru, dodajte kakao i sve sjedinite. Potom dodajte čokoladne mrvice i sol te smjesu ulijte u kalup. Kolač pecite oko 30 minuta ili dok sredina nije poput pudinga – čvrsta, ali žilava. Ohlađeni kolač stavite u hladnjak sat dva na dodatno hlađenje.
Puding od avokada i banane
Sastojci:
– 1 zreli avokado
– 1 velika banana
– 2 žlice meda
– 2 žlice kakaa
– 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
Avokado prerežite na pola, maknite košticu te meso odvojite od kore. Stavite ga u blender te mu dodajte bananu narezanu na kolute. Dodajte ostale sastojke i sve izmiksajte u glatku kremu. Kremu stavite u male zdjelice i rashladite prije posluživanja.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!