Iako se pod slatki kruh obično misli na pincu, odnosno uskršnji kruh, on se može praviti u mnogo različitih varijanti.
Je li vam poznat onaj osjećaj kada vam se jede nešto slatko, a opet niste raspoloženi za čokoladu, sladoled ili kolače? Da, sigurno jest! Tada vam treba nešto što ćete grickati uz film ili seriju, a što možete drugog dana jesti za doručak ili međuobrok.
Slatki kruh je idealan za takve trenutke, no što ako ste vegan, ne smijete jesti jaja ili samo želite izbaciti neke namirnice iz prehrane? Veganska verzija ove poslastice jednako je ukusna kao i obična, a mi vam donosimo dva recepta za slatki kruh koje ćete poželjeti raditi opet i opet i opet…
Veganski slatki kruh od bundeve
Više ne moramo čekati jesen da jedemo jela od bundeva jer ih možemo pronaći u skoro svim trgovinama. Slatki kruh od bundeve će vas naprosto oduševiti okusom, ali i izgledom!
Sastojci:
– 250 g brašna
– 200 g smeđeg nerafiniranog šećera
– 337 g pire od bundeve
– 60 ml suncokretovog ulja
– pola žličica đumbira
– pola žličica mljevenih klinčića
– pola žličice muškatnog orašćica
– 1 žličica kardamoma
– prstohvat soli
– 1 žlica chia sjemenki
Priprema:
Bundevu očistite i narežite na kockice te je stavite kuhati. Kad je kuhana, u blenderu je pretvorite u kašu ili je zgnječite gnječilicom za pire. U maloj zdjelici pomiješajte chia sjemenke i tri žlice vode i ostavite neko vrijeme dok ne nabubre. Chia sjemenke poslužite će kao vezivno sredstvo umjesto jaja.
Suhe sastojke pomiješajte u zasebnoj zdjeli te im dodajte pire od bundeve, ulje i nabubrene chia sjemenke. Smjesu dobro izmiješajte, a ako je pregusta, dodajte malo vode. U kalup za kruh koji ste obložili papirom za pečenje ulijte smjesu i pecite je sat vremena na 180 °C. Iskoristite čačkalicu da provjerite je li kolač gotov. Prije posluživanja pustite ga da se ohladi.
Veganski slatki kruh s borovnicama
Borovnice bismo trebali stalno jesti jer su prepune antioksidanata, a možemo ih staviti u mnoge deserte, smoothieje, zobenu kašu i kolače.
Sastojci:
– 100 g pirovog brašna
– 50 g kukuruznog brašna
– 50 g mljevenih lješnjaka
– 200-250 g borovnica
– 1 žlica rogačeva brašna
– 120 g šećera
– 2 vanilin šećera
– 50 ml ulja
– 1 žličica sode bikarbone
– cimet, mljeveni klinčić, ribana korica limuna-količine po želji
– 1 prstohvat soli
– 100 ml rižinog mlijeka
– 100 ml mineralne vode
Priprema:
U većoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke, dodajte im rižino mlijeko i mineralnu vodu, dobro sve povežite i na kraju dodajte borovnice. Kalup za kolač obložite papirom za pečenje i pecite kruh oko 30 minuta na 160 °C.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!