FOTO | Neviđeno osiguranje: Zbog dilera 600 kg kokaina blokiran promet, specijalci i u sudnici

Crna kronika 07. ruj 202316:53 0 komentara
Marko Lukunic/PIXSELL

Hoće li obrana uspjeti srušiti poruke do kojih su istražitelji došli hakiranjem Sky ECC komunikacije optuženih krijumčara? Petar Ćosić, Manuel Vulić i još petorica optuženih pripadnika narko-klana balkanskog bossa Darka Šarića danas su na Županijski sud u Zagrebu dovedeni uz neviđene mjere osiguranja.

USKOK ih povezuje sa švercom najmanje 600 kilograma kokaina, te s likvidacijom Milana Milovca, Šarićeve desne ruke u Ekvadoru.

Razotkriveni su lani u travnju nakon što su istražitelji dešifrirali kriptirane poruke na aplikaciji Sky ECC, koju su masovno koristili kriminalci diljem svijeta. Došli su tako do podataka da je Ćosić dogovorio dopremu droge iz Kolumbije u Ekvador. Milovac je u luci Guayaquil organizirao njezin utovar u brodove.

Prema za sada prikupljenim podacima sve je počelo u studenom 2019., svega dvije i pol godine nakon što se Ćosić na sudu u Splitu nagodio s tužiteljstvom za šverc 339 kilograma kokaina nekoliko godina ranije. Osuđen je tada na četiri godine zatvora, ali je odmah pušten na slobodu jer je u istražnom zatvoru veći dio kazne već bio izdržao.

Detalji optužnice

Prema optužnici, prva pošiljka od 500 kilograma kokaina krenula je 1. prosinca 2019. brodom iz Ekvadora za nizozemsku luku Antwerpen. Tamo im, međutim, istovar nije uspio, pa je pošiljka otišla do Hamburga. Nakon što je tamo kontejner prekrcan na kamion, Ćosić je, ponovno putem SkyECC aplikacije, organizira njegovo zaustavljanje i preuzimanje droge.

Ljudima koji su taj posao odradili, utvrdili su istražitelji, Ćosić je odobrio plaćanje i to sa 150 kilograma kokaina, dok je ostatak, sumnja se, preprodao za 9,8 milijuna eura. Novac su Ćosić i njegovi ljudi, navodno, podijelili.

Nove pošiljka iz Kolumbije za luku Ploče stizale su tijekom 2020., a dio ih je, kao što je poznato, bio skriven među bananama. Policija je 2022. i 2021. godine izvještavala o više zapljena u hrvatskoj luci uz koje, u prvi mah, nije bilo uhićenja. Izvjesno je da se nastavilo s praćenjem komunikacije Ćosića i njegovih ljudi, te se tako ipak došlo do veza između njih i velikih zapljena u Pločama.

Koliko su zaradili?

Do travnja prošle godine, navodi USKOK u optužnici, Ćosić i njegovi ljudi prokrijumčarili su najmanje 609 kilograma kokaina, te ga prodali za više od 17 milijuna eura.

USKOK sumnja i da se negdje početkom veljače 2020. Ćosić naljutio na Milovca jer mu je navodno osujetio kontakte s dobavljačima droge u Kolumbiji i Ekvadoru. Zato je, navodi se u optužnici, dogovorio njegovu likvidaciju. Atentatori su Milovca neko vrijeme pratili, da bi 13. studenog 2020. po lokalnom vremenu pucali iz njega na ulici s jurećeg motora. Teško ranjeni Milovac prebačen je u lokalnu bolnicu, a kada je Ćosić doznao da likvidacija nije uspjela počeo je, tvrdi USKOK, planirati kako da ga dokrajči. Sumnja se da je namjeravao poslati ubojice u bolnicu kako bi usmrtili i Milovca i policajce koji su ga čuvali. No, kako je jedan od angažiranih atentatora uhićen, akcija je propala.

Na kraju je Milovac 11. siječnja 2021. otpušten na kućnu njegu. Iz bolnice izlazi u pratnji bolničara, a stanje mu se vrlo brzo pogoršava. Hitna pomoć odvozi ga natrag, no liječnici mu ne uspijevaju spasiti život. Zaključeno je da je smrt nastupila zbog posljedica ranijeg ranjavanja.

Iznimno osiguranje

Vulić je uhićen tek početkom svibnja ove godine u Kolumbiji gdje se skrivao glumeći međunarodnog policajca. Pod također iznimnim policijskim osiguranjem za koje je korišteno specijalno vozilo tzv. gurkha nedavno je izručen Hrvatskoj.

Nezakoniti dokazi

Iako su do ključnih dokaza istražitelji došli uz pomoć Sky ECC komunikacije obrane sada traži da se te poruke izdvoje iz sudskog spisa kao nezakoniti dokazi.

Tvrde kako poruke koje do kojih se došlo hakiranjem kriptirane aplikacije ne može biti zakonit dokaz. Ovo je prvi postupak u Hrvatskoj u kojem je zakonitost Sky ECC poruka problematizirana, iako su sudovi diljem Europe već u više navrata riješiti tu pravnu dilemu. Mahom su potvrdili da je riječ o zakonitim dokazima.

Međutim, odvjetnici Petra Ćosića i ostalih okrivljenih sada traže da sud pribavi naloge francuskog suda na temelju kojih je hakiran server na kojem je pohranjena Sky ECC komunikacija. Traže i da se provjeri na koji su način hrvatska i francuska policijska i pravosudna tijela komunicirala oko pribavljanja ovih dokaza, te na osnovu kakvog sporazuma je formiran tim belgijskih, nizozemskih i francuskih istražitelja koji su sudjelovali u ovoj akciji. Ti su zahtjevi za sada odbijeni, no obrane imaju pravo uložiti žalbu. Proces se nastavlja 2. studenog.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!