Zagrebačka filharmonija svira u projektu sa srpskim glazbenicima

Kultura 05. srp 201915:28 > 15:37
Izvor: pixabay.com

Zagrebačka filharmonija i Muzička omladina Novoga Sada predstavili su u petak u Iloku zajednički EU projekt prekogranične suradnje "Fil(m)harmonija" podnaslovljen kao "Zagrebačka filharmonija susreće Charlieja Chaplina" u sklopu kojega će glazbenici Zagrebačke filharmonije izvesti ukupno 24 koncerta u Srbiji i Hrvatskoj.

U sklopu projekta će glazbenici Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem dirigenta Krešimira Batinića na ukupno 24 koncerta u Iloku, Novom Sadu, Subotici i Vukovaru izvesti glazbu iz Chaplinovih filmova uz istodobne projekcije tih filmova na filmskom platnu.

Predstavljajući projekt, ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch kazao je kako je riječ o jednom od najvećih događaja u povijesti toga vrhunskog orkestra koji je ostvaren u suradnji s Muzičkom omladinom Novoga Sada s kojom je Zagrebačka filharmonija već imala uspješnu suradnju iz koje je, kako je kazao, proizašao i projekt “Fil(m)harmonija”.

“Radi se o dva fima Charlieja Chaplina, ‘Mališanu’ iz 1921. i ‘Cirkusu’ iz 1928. godine, koji su iako stari, u stvari bezvremenski kao što je i glazba koja je skladana za njih. Riječ je o orginalnoj glazbi koju će našim 50 glazbenika izvesti pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića”, kazao je Boch rekavši da projekt započinje u Novom Sadu koncertima (dva na dan) koji će se održati 3., 4. i 5. rujna te u Iloku (9., 10. i 11. rujna) dok su koncerti u Subotici i Vukovaru na programu u svibnju odnosno srpnju 2020. godine.

“Jako se veselimo tom projektu kojim ćemo, nadam se, obogatiti i kulturnu i turističku ponudu ovoga područja”, kazao je Boch izrazivši nadu kako to nije i posljednji projekt Zagrebačke filharmonije financiran iz EU fondova.

Po riječima direktora Muzičke omladine Novoga Sada Milana Radulovića, projekt “Fil(m)harmonija” brižljivo je pripreman nekoliko godina te se u Novom Sadu, koji je ovogodišnja Omladinska prijestolnica Europe, a za dvije godine i Europska prijestolnica kulture, s nestrpljenjem očekuje gostovanje Zagrebačke filharmonije.

“Poseban benefit ovoga projekta je da će Novi Sad nakon 15 godina dobiti koncertni klavir koji nam je prijeko potreban. Obično se kaže da su kultura i umjetnost potrošač društvenih sredstava te smo ponosni što ćemo Novome Sadu, osim duhovne ugode, kroz projekt donijeti i materijalnu korist”, naglasio je Radulović.

Dirigent Krešimir Batinić, koji će ravnati izvedbama Zagrebačke filharmonije, istaknuo je da njemu osobno projekt predstavlja izazov jer u ovom slučaju film diktira tempo izvedbe, što od dirigenta zahtijeva veliku koncentraciju. “Ako ste vi pobjegli filmu, morate usporiti, ako je film pobjegao vama, morate ubrzati, ali najvažnije je da u konačnici završite zajedno s filmom”, poručio je Batinić rekavši kako je u svakom slučaju riječ o predivnom iskustvu.

U sklopu projekta “Fil(m)harmonija) sufinanciranog sredstvima EFRR i IPA II fondova EU, u popratnom programu bit će održane tri edukativne radionice u Iloku, Novom Sadu i Subotici na kojima će polaznicima biti prenesena iskustva pripreme i razvoja projekata s ciljem prenošenja pozitivnih iskustava i osnažavanja lokalne zajednice u razvoju ovakve vrste kulturno-turističkih projekata i manifestacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.