Croatian.film postaje online baza hrvatske kinematografije

Kultura 12. svi 202111:42 > 11:51
kino, kino dvorana, film
Izvor: Pixabay / Ilustracija

Internetska platforma croatian.film svoj će dosadašnji sadržaj posvećen hrvatskom kratkometražnom filmu obogatiti svim formama i žanrovima, čime postaje središnje online mjesto za domaće filmove kratkog, srednjeg i dugog metra.

“Ova online platforma namijenjena promociji hrvatskog filma omogućuje gledanje filmova svugdje i u svakom trenutku, a ujedno djeluje i kao repozitorij filmskih naslova popraćenih ključnim novostima iz svijeta filma i festivala”, podsjeća Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival koja ju je pokrenula kao svojevrsnu nadogradnju festivalskog nacionalnog natjecateljskog programa Kockice.

Baza se redovito nadopunjava i sada ima više od 200 kratkometražnih naslova. Od veljače 2020. do danas domaći filmovi kratkog metra pogledani 135.000 puta, stranicu je posjetilo oko 180.000 jedinstvenih korisnika koji su pregledali sadržaj 950.000 puta.

“To je croatian.film učinilo relevantnim mjestom za gledanje i informiranje o domaćem filmskom stvaralaštvu, a proširenjem ponude na sve forme i žanrove hrvatskih filmskih ostvarenja croatian.film postat će središnja online lokacija za cjelokupnu hrvatsku kinematografiju”, ističu sa ZFF-a.

Kako su ocijenili, vrijeme pandemije koronavirusa pokazalo je da je takvo mjesto potrebno kako bi se pristup hrvatskom filmu kontinuirano i nesmetano omogućio širem krugu korisnika i publike.

Među filmovima koji će se moći pogledati na platformi su i nagrađivane festivalske uspješnice “Ne gledaj mi u pijat” Hane Jušić, “Srbenka” Nebojše Slijepčevića, “Mater” Jure Pavlovića i “Dnevnik Diane Budisavljević “Dane Budisavljević.

Tu su još “Mali” Antonija Nuića, “Comic Sans” Nevija Marasovića, doku-komedija “Pusti dobre, pusti” Vlatke Vorkapić, “Gangster te voli” Nebojše Slijepčevića,  “Moj dida je pao s Marsa” Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića i “Uzbuna na Zelenom Vrhu” Čejen Černić i drugi.

Osim na internetskoj stranici croatian.film, bazi se može pristupiti i putem nove domene – www.hrvatski.film.

“Lako pregledna i jasno organizirana, baza omogućuje pretraživanje filmova po žanrovima, rodovima, godinama, redateljima/icama ili ključnim riječima”, najavljeno je.

Kratkometražna ostvarenja i dalje će biti dostupna za gledanje potpuno besplatno, i to diljem svijeta, dok će se srednjometražni i cjelovečernji filmovi moći pogledati uz naknadu koja će iznositi 16 kuna.

Sva ostvarenja srednjega i dugog metra bit će dostupna u Hrvatskoj, neka i u regiji, a pojedini naslovi i u čitavom svijetu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar