Muzej grada Splita: Kupili rijetku sliku Danca s prikazom Splita iz 19. stoljeća

Kultura 31. pro 202015:22 > 15:38
Peter Kornbeck, 1874. Prokurative u Splitu
Izvor: Muzej Grada Splita

Muzej grada Splita postao je vlasnik slike Johana Petera Kornbecka koja prikazuje trgovanje na mjestu nekadašnjega pazara pokraj današnjih Prokurativa i na prostoru između Marmontove ulice i Obrova 1874. godine, izvijestili su iz Muzeja.

To je druga Kornbeckova slika u zbirci Muzeja grada Splita koji je prošlo ljeto na dražbi aukcijske kuće Rasmunssen otkupio Kornbeckovu sliku iz 1873. godine koja prikazuje katedralu sv. Dujma, peripter nekadašnjeg Dioklecijanovog mauzoleja i palaču Srića – Lukari.

U muzeju kažu da obje slike uz umjetničku, imaju i veliku dokumentarnu vrijednost, jer svjedoče o izgledu Splita u zadnjoj četvrtini 19. stoljeća, te upozoravaju na malo poznato zanimanje danskih slikara za Split tog vremena.

Split i Dioklecijanova palača na djelima danskih slikara

Dr. Josip Belamarić uspio je prepoznati da novootkupljena slika predstavlja pogled kroz arkade južnoga od dva prolaza zapadnog krila Prokurativa iz vremena kada još nije bilo izgrađeno istočno krilo pa je prvorazredni dokument izgleda prostora na kojem će poslije biti izgrađene splitska Ribarnica, Sumporne toplice i druge, Splićanima dobro poznate, građevine”, ističu iz Muzeja.

Dvije Kornbeckove slike potaknule su istraživanje splitskih motiva u djelima danskih slikara pa će Muzej grada Splita u svibnju u Galeriji Emanuel Vidović organizirati studijsku izložbu “Split i Dioklecijanova palača na slikama danskih slikara Johana Petera Kornbecka i Christiana Frederika Emila Eckardta“, uz popratni katalog Josipa Belamarića, najavljuju iz Muzeja.

Peter Kornbeck, 1874. Prokurative u Splitu
Visit Split, Facebook

Johan Peter Kornbeck (Kopenhagen, 1837. – 1894.) bio je danski slikar i arhitekt. Kada se iz domovine zaputio na svoj ‘Grand Tour’ stigao je parobrodom i do Splita gdje je pronašao inspiraciju za osam poznatih slika s motivima splitskih eksterijera koje su nastale od 1873. do 1876. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar