Imenovano Etičko povjerenstvo za europske izbore

Vijesti 26. tra 202415:32 0 komentara
Patrik Macek/Pixsell

Ustavni sud RH imenovao je članove Etičkog povjerenstva koje će ocjenjivati ponašanje sudionika u izbornoj promidžbi i samim izborima za Europski parlament te provoditi izvanupravni nadzor izborne promidžbe.

Sastav mu je isti kao i Etičkog povjerenstva u izborima zastupnika za Hrvatski sabor, predsjednik Povjerenstva po položaju je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Velimir Neidhardt.

Na prijedlog saborske većine iz 10. saziva Hrvatskog sabora imenovani su profesori Marko lvkošić s Pravnog fakulteta u Splitu, pročelnica Zavoda za kliničku imunologiju, pulmologiju i reumatologiju Interne klinike KBC Sestre milosrdnice Jasenka Markeljević i Frane Staničić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta.

Na prijedlog oporbenih stranaka u Povjerenstvu su profesori Tvrtko Jakovina s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Antonija Petričušić s Pravnog fakulteta u Zagrebu i Jakov Žižić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Etičko povjerenstvo nestranačko je tijelo općepriznatog javnog ugleda koje priopćenjima i upozorenjima djeluje na promicanje i ostvarivanje etičkih i demokratskih načela u izborima.

Prije početka izborne promidžbe Povjerenstvo donosi i objavljuje Izborni etički kodeks koji čine sustav pravila o ponašanju pojedinaca i političkih stranaka u izbornoj promidžbi i izbornom postupku. Prije nego donese Kodeks, Povjerenstvo o njemu traži mišljenje od parlamentarnih političkih stranaka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!