Zagrebačka filharmonija svirat će Bacha u petak u Tvornici kulture

Kultura 11. ožu 202113:31
Izvor: Ilustracija, Zagrebačka filharmonija: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Orkestar Zagrebačke filharmonije nastupit će u petak, 12. ožujka, u Tvornici kulture, gdje će izvesti neke od najljepših skladbi razdoblja baroka, tri od ukupno šest Brandenburških koncerata Johana Sebastiana Bacha za komorni orkestar.

Kako se ističe u najavi, riječ je o Koncertu br.6 u B-duru, Koncertu br.3 u G-duru i Koncertu br.1 u F-duru.

Markgrof Christian Ludwig od Brandenburga bio je kultivirana i glazbeno obrazovana osoba, a držao je vlastitu kapelu u dvorcu Charlottenburg u Berlinu. S Johannom Sebastianom Bachom susreo se 1719., za skladateljeva boravka u Berlinu, kamo je Bach došao preuzeti novo čembalo za dvor u Köthenu, berlinskog graditelja Michaela Mietkea.

Markgrof ga je u toj prigodi, prema Bachovu svjedočanstvu (koje je zabilježio u posveti zbirke), zamolio da mu pošalje “nešto svoje glazbe”, a Bach je odgovorio dvije godine kasnije ciklusom tzv. Brandenburških koncerata.

Orkestrom će ravnati koncertni majstor Zagrebačke filharmonije Martin Draušnik, svestrani glazbenik čije se polje djelovanja proteže od solističkih nastupa i recitala preko brojnih komornih sastava pa sve do koncertnog majstora različitih komornih i simfonijskih orkestara.

Solistički će nastupiti Lucija Brnadić i Hiwote Tadesse, sjajne umjetnice iz prvog reda dionice viola Zagrebačke filharmonije.

Koncert će se održati u Tvornici kulture, a Filharmoničari svojim pretplatnicima Crvenog ciklusa najavljuju sjajan glazbeni doživljaj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar