Kada je posrijedi dentalno zdravlje, uz zubni konac i pastu za zube jako je važno voditi računa i o namirnicama koje jedemo
Upozorava na to australski stomatolog Steven Lin. Prema njegovom iskustvu, brojni pacijenti koji redovito peru zube i koriste konac češće završe na zubarskom stolcu s karijesima od onih koji ne vode tako pažljivo brigu o higijeni zuba.
Tvrdi da to ovisi o namirnicama koje jedemo. Zubi su vitalni, živi organi i zahtijevaju pravilnu prehranu kako bi se regenerirali i održali odgovarajuću količinu cakline i zubne kosti ili dentina. Bez pravilne prehrane oni će se boriti da ostanu cijeli i neoštećeni, kaže Lin.
Ako konzumirate puno vitamina i minerala zubi će se regenerirati prirodnim putem te će biti čvrsti i zdravi, ali ako nutrijenti izostanu, bakterije i kiseline iz usne šupljine spriječit će taj prirodni proces te utjecati na brže propadanje zuba.
Ne uzrokuje karijese samo konzumacija šećera, već nedostatak nutrijenata koji jačaju zub. Loša prehrana nažalost prevladava u modernoj zapadnjačkoj prehrani, kazao je.
Da bi zubi bili zdravi, u organizam treba unositi puno vitamina topljivih u masnoći, a to su vitamini A, D, K2 i E.
Vitamin A naći ćete u:
– junećoj jetrici
– ribi
– mlijeku
– jajima
Vitamin D naći ćete u:
– masnim ribama
– gljivama
– punomasnim mliječnim proizvodima
Vitamin K2 naći ćete u:
– mekanim sirevima
– jajima
– maslacu
– jetricama
Vitamin E naći ćete u:
– špinatu
– brokuli
– orasima.
Za zdrave zube preporučuje i konzumiranje čvrstih namirnica jer one utječu na mišiće vilice te potiču žvakanje i lučenje sline, a slina štiti zube i smanjuje kiselost u ustima. Primjer takve namirnice je celer. Ne samo da traži dodatno žvakanje, već je i namirnica koja masira desni i čisti prostor između zuba, piše Zadovoljna.