Zbog svoje hranjivosti i nutritivne vrijednosti, orašasti plodovi trebali bi biti dio svakodnevne prehrane jer su jedan od najbolji izvora biljnih proteina, omege i mikrominerala. U vrijeme kad je prehrana bila ograničena, orašasti plodovi bili jamstvo unosa dostatne energije, dok danas, zbog visokih kalorija koje sadržavaju, ipak treba paziti.
“Na to posebno trebaju paziti ljudi koji imaju problema s održavanjem tjelesne mase te im se lako hvataju kilogrami”, upozorava nutricionistica Olja Martinić za 24sata.
Dakle, otprilike šaku oraha preselite u zdjelicu koju možete držati uz sebe tijekom dana, a vrećicu sklonite, kako ne biste izgubili mjeru.
Umjerena količina orašastih plodova vrlo je poželjna kao međuobrok za učenike i studente, jer su omega masne kiseline kojima obiluju vrlo zdrave za mozak i pamćenje. Sportašima, vojnicima i planinarima preporučuju se, pak, kao obrok u posebnim uvjetima, primjerice kad su na teškom terenu ili su u pokretu tijekom loših vremenskih uvjeta, dodaje.
“Orašasti plodovi mogu biti lagani međuobrok i za ljude koji su na dijeti, no pritom opet treba voditi računa o mjeri – ne preporučuje se više od 5 do 10 komada oraha, lješnjaka ili sličnih plodova”, kaže Martinić.
Ipak, ljudi koji su skloni alergijskim reakcijama trebaju biti na oprezu, jer mogu razviti alergiju na orašaste plodove, dok se kod onih koji boluju od divertikuloze (najčešće su to muškarci stariji od 60) ili ulceroznog kolitisa, kao i ljudima na nekoj specifičnoj dijeti, najčešće savjetuje da ih izbace iz prehrane ili značajno smanje njihov unos.
“Treba biti vrlo oprezan i kod skladištenja orašastih plodova jer ih vrlo brzo pronađu nametnici, a u njima vrlo brzo bujaju i plijesni. Dakle, svakako ih treba čuvati u posudi s poklopcem”, ističe nutricionistica Martinić.
Dodaje da su joj osobno nadraži bademi, dok lješnjake priprema isključivo prepržene u pećnici.
“Brazilski oraščići prijaju, pak, kad trebam brzo utažiti osjećaj gladi”, kaže sugovornica, te dodaje da orašaste plodove u prehranu možemo uvrstiti i kroz konzumaciju takozvanih biljnih mlijeka i alternativnih brašna koja se od njih proizvode.
Bademi
Dobar su izvor vitamina E, koji je jedan od najsnažnijih antioksidansa. Blagotvorno djeluju na zdravlje kostiju, poboljšavaju memoriju i smanjuju rizik od Alzheimerove bolesti.
Orasi
Sadrže najviše alfa linolenske kiseline, koja je oblik omega-3 nezasićenih masnih kiselina, te su odlični za očuvanje zdravlja srca i pravilan rad mozga.
Kikiriki
Obiluje mononezasićenim masnim kiselinama, masnoćama koje pozitivno utječu na zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava, te cinkom, mineralom koji je važan za zdravlje rast i razvoj.
Brazilski oraščići
Odličan su izvor selena, minerala koji djeluje protuupalno i štiti od kardiovaskularnih bolesti. Dovoljno je pojesti oraščić na dan kako bismo osigurali dnevnu potrebu za selenom.
Lješnjaci
Dobar su izvor minerala, poput magnezija i fosfora, koji djeluju na opuštanje mišića i gradnju kostiju, te bakra i mangana, koji su odgovorni za zdrave kosti. Najbolji su prženi, bez dodatka soli.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram