Što boja očiju otkriva o vašoj osobnosti?

Lifestyle 12. lip 202011:45 > 12:02
Izvor: Pixabax (ilustracija)

Brzi ste na jeziku ili rješavate probleme u tren oka? S lakoćom se nosite sa stresom? Ove, kao i brojne druge karakteristike, mogle bi biti povezane s bojom očiju.

Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Orbero u Švedskoj otkrilo je da geni, koji su odgovorni za formiranje frontalnog dijela našeg mozga, utječu i na boju očiju. Osim što oči mogu otkriti naše emocije, znanost je pokazala kako boja očiju može otkriti mnogo o i našoj osobnosti, piše YourTango. Pokazali su i da boja naših očiju igra veliku ulogu u našem ponašanju, mentalnom zdravlju i toleranciji na bol.

“Oči bismo mogli nazvati dijelom mozga koji je vidljiv izvana”, kaže dr. Anthony Fallone sa Sveučilišta u Edinburghu

Svjetlo smeđe oči

Najčešća boja očiju. Oko 79 posto ljudske populacije ima neku nijansu smeđih očiju – ali, njihova osobnost je sve samo ne obična. Osobe sa svjetlo smeđim očima su samopouzdane i odlučne. Dobre su i u rješavanju konflikta jer su osobe koje će pustiti druge da izraze svoje mišljenje, prije nego što izraze svoje. Imaju brze reflekse, što ih čini dobrima u sportovima poput tenisa.

Znanstvenici kažu i da se osobe sa svjetlo smeđim očima brže i lakše napiju, a osim toga, veće su i šanse da postanu alkoholičari.

Tamno smeđe oči

Tamno smeđe oči, zahvaljujući velikoj količina melanina, mogu djelovati kao da su crne boje. Imaju više melanina od svjetlo smeđih očiju.

Osobe čije su oči tamno smeđe uglavnom imajuu iste karakteristike kao i osobe sa svjetlo smeđim očima. Ipak, samopouzdanja imate dva puta više od njih. Rođeni ste vođe i šefovi koji su spremni zauzeti svijet. Vi ne pratite većinu, očekujete da će većina pratiti vas.

Oči boje lješnjaka

Mješavina su zelenih i smeđih očiju, a ovisno o svjetlu mogu mijenjati boju. Ova boja nije česta, pa samo pet posto svjetske populacije ima oči boje lješnjaka. Baš kao i vaše oči, veoma vas je teško pročitati, a ljude privlači vaša misterioznost. Neovisna ste osoba i teško vas je uhvatiti. Iznimno ste neovisni.

Zelene oči

Samo dva posto svjetske populacije ima zelene oči. I znanstvenici se slažu da su zelene oči egzotične i najprivlačnije. U jednoj studiji je 29 posto sudionika reklo kako zelene oči smatra seksepilnima, dok njih 25 posto zelenooke smatra kreativnima. Osim toga, od 60 posto ispitanika koji nisu zadovoljni bojom svojih očinju, njih 27 posto izabralo bi zelenu da može.

Osobe sa zelenim očima su ugodne i pristupačne, a ujedno i snažne te oprezne osobe. Oni su nepredvidivi, kreativni i sposobni za rješavanje svih situacija.

Plave oči

Prema istraživanjima, plave oči uzrok su mutacije koja se dogodila prije šest do deset tisuća godina, što znači da su osobe s plavim očima, koje čine 8 do 10 posto populacije, genetski povezane.

Dr. Inna Belfer sa Svučilišta Pittsburgh otkrila je kako žene s plavim i zelenim očima najlakše podnesu porođaj – kad se dijete rodi, manje su anksiozne te nisu toliko sklone depresiji.

Plavooki ljudi znaju se nositi s emocijama, osobito negativnima. Snažne su, a bol podneose bolje od drugih. Također su i vrlo oprezne, odnosno pažljivo promatraju svaku osobu i situaciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.