Uvijek je dobra ideja imati komad mesa u zamrzivaču, ali treba znati i kako ga otopiti. Postoji nekoliko metoda koje će ubrzati odmrzavanja mesa.
Siguran način odmrzavanja mesa
Apsolutno najbolja metoda odmrzavanja mesa je da ga ostavite preko noći u hladnjaku dok se potpuno ne odmrzne. Jednom kada je odmrznuti, mljeveno meso, piletina ili morski plodovi mogu ostati u hladnjaku dan ili dva. Dok će janjetina, govedina, svinjetina ostati dobri za jelo i nakon tri ili pet dana, piše Ordinacija.hr.
Otapanje mesa u hladnoj vodi
U samo 60 minuta meso će se otopiti ako koristite ovu metodu, a ne recimo mikrovalnu pećnicu. Komad mesa stavite u plastičnu vrećicu i pokušajte iz nje izbaciti sav zrak. Veliku posudu napunite hladnom vodom i meso potopite u njoj. Svakih pola sata stavite novu vodu kako bi ona ostala hladna i kako bi se meso otopilo.
Manje komade piletine ili morskih plodova ćete odmrzavati sat vremena, a velikim komadima mesa može biti potrebno i do par sati. Otprilike je potrebno 30 minuta po kilogramu mesa, na primjer velikog komada puretine. Jednom kad je meso spremno za kuhanje, nemojte ga više zamrzavati, a ako vam nešto mesa ostane, koristite za pripremu nekog drugo jela, poput juhe.
Najbrži način otapanja mesa
Ako naučite kako otapati meso u mikrovalnoj, za 10 minuta ono će biti spremno za pripremu. Ovo je metoda najbolja za male komade mesa koji će se dobro termički obraditi nakon otapanjam, a to se odnosi i na pileća prsa.
Pročitajte upute na mikrovalnoj pećnici i naučite koji je najbolji način za odmrzavanje mesa. Ako na njoj nema opcije za odmrzavanje, uključite jedno od jačih opcija zagrijavanja hrane i stavite meso nekoliko trenutaka te ponovite dok se meso ne odmrzne. Budite oprezni da meso ne skuhate umjesto otopite. Jednom kad se ono otopi, odmah pripremite.
Kuhanje zamrznutog mesa
Kad ste u žurbi, ne morate uvijek odmrznuti meso prije pripreme. Pureće meso iz zamrzivača možete odmah pripremati, a isto vrijedi i za komade piletine ili goveđeg odreska. Ipak će biti potrebno nešto više vremena za kuhanje takvog komada mesa, i nije idealan odabir ako želite hrskavo pečenu kožicu ili savršeno pečeno meso. Možda nije savršena opcija, ali ako ste u žurbi, može koristiti.
Odmrzavanje na sobnoj temperaturi
Neki izvori tvrde kako je sigurna opcija meso staviti u toplu vodu ili na kuhinjski element. Američka agencija za sigurnost hrane upozorava kako to nije sigurno. Meso nikada ne smije stajati na sobnoj temperaturi dulje od dva sata.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!