Bilo da radimo kruh, kiflice, kolače ili nešto slično, potreban nam je kvasac. Kvasac služi za dizanje tijesta, a treba ga čuvati pod ispravnim uvjetima kako bi se tijesti dizalo.
Postoji jednostavan način na koji možete provjeriti je li kvasac još uvijek aktivan, odnosno je li dobar ili ga treba baciti.
U pola šalice tople vode dodajte 2,5 čajne žličice kvasca i žličicu šećera. Pripazite da voda ne bude pretopla jer u tom slučaju neće dozvoliti kvascu da djeluje.
Nakon što dodate kvasac i šećer, promiješajte otopinu, a šalicu ostavite na sobnoj temperaturi deset minuta.
Već nakon nekoliko minuta na površini bi se trebali pojaviti mjehurići ili pjena. Nakon 10 minuta, smjesa u šalici bi se trebala udvostručiti. To znači da je kvasac aktivan i da ga možete koristiti za kuhanje.
Ako ni nakon deset minuta nema mjehurića niti se količina u šalici povećala, to je znak da kvasac više nije dobar i da ga trebate baciti.
Kvasac je najbolje čuvati do navedenog roka trajanja, ali ako ga držite u frižideru može vam trajati i znatno duže, piše Jessica in the kitchen.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!