Mediteranska dijeta: Zašto je dobra i koje točno namirnice trebate jesti?

Lifestyle 18. svi 202215:49
Izvor: Vanessa Loring/Pexels/Ilustracija

Mediteranska dijeta je zapravo način prehrane koji se temelji na tradicionalnim kuhinjama Grčke, Italije i drugih zemalja na Mediteranu, a prvi puta se pojavila 60-tih godina. Ova dijeta prema tome nije nova vrsta prehrane, a posebna je jer uključuje puno povrća, voća, sjemenki, začina te velike količine maslinovog ulja.

Osim što obiluje raznim okusima, mediteranska dijeta je uravnotežena prehrana koja je dobra za zdravlje srca i brojne druge stvari.

Koje namirnice jesti na mediteranskoj dijeti?

Iako se mediteranska dijeta provodi različito u svakoj državi, neka pravila su kod svih jednaka. Mediteranska dijeta obuhvaća puno povrća, sviježeg ili smrznutog, koje obiluje brojnim vitaminima i mineralima. Jednako tako, važnu ulogu imaju i mahunarke, ali i sjemenke. Umjesto suncokretovog ulja ili maslaca, koristi se maslinovo ulje, dok se meso pokušava smanjiti, a zamjenjuje ga riba.

Osim toga, pokušavaju se smanjiti i mliječni proizvodi, a potpuno se izbacuju slatkiši i šećer.

Dakle, mediteranska dijeta uključuje:

– puno povrća i voća

– zdrave masti iz sjemenki, orašastih plodova i maslinovog ulja

– vodu i prirodne sokove ili čaj

– začine i začinsko bilje

– ribu i morske plodove

– krumpir, tjesteninu i rižu

– jaja

– preporučuje se povremena konzumacija crnog vina

S druge strane, mediteranska dijeta ne uključuje: konzumaciju previše bijelog kruha, hranu s dodatnim šećerom te slatkiše ili peciva, namirnice koje sadrže bijelo brašno, suhomesnate proizvode ili prerađenu hranu.

Umjereno se mogu konzumirati mliječni proizvodi, dok se crveno meso može konzumirati samo povremeno. Treba izbjegavati i grickalice kao što je čips te brzu hranu, dok se za međuobrok mogu jesti orašasti plodovi, voće i chia puding.

Zašto je mediteranska dijeta dobra?

Ovaj način prehrane svoje prednosti može zahvaliti zdravim mastima koje dolaze iz maslinovog ulja, sjemenki, orašastih plodova, ali i riba. Također, mediteranska dijeta ima iduće prednosti:

1. Dobra je za srce

Pokazalo se kako mediteranski način prehrane smanjuje opasnost od pojave srčanog ili moždanog udara, ali i snižava krvni tlak.

2. Regulira razinu šećera u krvi

S obzirom na to da se kod mediteranske dijete ne jede previše šećera i da uključuje nutritivno bogate namirnice, razina šećera u krvi je u granicama normale, a smanjuje se i rizik od pojave dijabetesa tipa 2. Jednako tako, može doći i do gubitka kilograma te smanjenja pretilosti, posebno ako se ova dijeta kombinira s tjelesnom aktivnošću.

3. Poboljšava pamćenje

Mediteranska dijeta može utjecati na bolje pamćenje, bolju koncentraciju te smanjiti rizik od pojave demencije ili Alzheimerove bolesti.

Kako krenuti s mediteranskom dijetom?

Baš kao i kod kretanja na bilo koju dijetu, važno je postepeno uvoditi ove namirnice te iz prehrane postepeno izbacivati slatko, meso i mliječne proizvode. Umjesto suncokretovog ili bilo kojeg drugog ulja, potrebno je što više koristiti kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje. Mediteranska dijeta bi trebala biti način prehrane koji će imati brojne prednosti za organizam, ali i način prehrane koji će se održati zauvijek.

Zaključak

Mediteranska dijeta je prehrana temeljena na voću, povrću, ribama te maslinovom ulju, ali i drugim namirnicama u umjerenim količinama. Ovaj način prehrane je dobar jer zagovara izbjegavanje slatkog i prerađene hrane, a jednako tako se konzumiraju nutritivno bogate namirnice. Osim toga, ima brojne prednosti na zdravlje, a najbolje je mediteransku dijetu kombinirati s tjelovježbom i smanjenim porcijama hrane.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar