Kao i sve masnoće za kuhanje, svinjska mast se može pokvariti. Kako se ona uglavnom sastoji od molekula zasićenih masnoća, ima tendenciju biti čvrsta na sobnoj temperaturi i zadržati stabilnu strukturu.
Iako se svinjska mast sigurno može držati na sobnoj temperaturi u ostavi ili negdje drugdje, vjerovatnost kvarenja se znatno povećava kada se temperatura ne održava konstantnom.
Svinjska mast čuvana na sobnoj temperaturi čuva se oko četiri do šest meseci, ovisno od uvjeta. Nasuprot tome, svinjska mast koja se čuva u frižideru ima rok trajanja oko godinu dana.
U oba slučaja, odgovor na pitanje ima mast li ima rok trajanja ostaje isti. Rok trajanja postoji, ali ovisi od uvjeta skladištenja masti.
Kako čuvati mast?
Najvažnija stvar koju treba zapamtiti prilikom skladištenja masti je da je čuvate u dobro zatvorenoj posudi. Čvrsto zatvorena posuda će ograničiti izloženost kisiku, održavajući mast duže svježom. Obvezno držite mast podalje od direktne sunčeve svjetlosti ili topline. I jedno i drugo može znatno skratiti rok trajanja svinjske masti
Ima li svinjska mast rok trajanja ako je zamrznemo? Svinjska mast se svakako može zamrznuti, ali to ne znači da je možemo čuvati zauvijek. Svinjska mast mora biti umotana u voštani papir, a zatim prekrivena plastičnom folijom ili folijom kako bi se spriječilo izlaganje zraku. Ne želite da mast pokupi mirise zamrzivača!
Kako znate kada je svinjskoj masti istekao rok trajanja?
Miris je najbolji pokazatelj.
Ako svinjska mast ima neugodan, kiselkast ili na neki drugi način “neobičan” miris, vjerojatno se užegla i ne treba je konzumirati. Ovo će biti vidljivije kada se mast drži na sobnoj temperaturi, piše B92.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare