Novo istraživanje: Ovo je hrana koja smanjuje rizik od masne jetre

Lifestyle 09. lip 202221:09 0 komentara
Pixabay

Ako želite održavati svoju jetru u izvrsnom stanju, što je važan čimbenik kada je riječ o dugom i zdravom životu, možda biste željeli usvojiti određenu prehranu i uključiti određeni dodatak u svoju rutinu. Povrh toga, možda biste trebali biti sigurni da jedete namirnice od cjelovitih žitarica koje zapravo mogu smanjiti rizik od razvoja masne jetre.

U novim nalazima koje je objavio Clinical Nutrition, istraživači su pregledali 14.968 sudionika – od kojih su 42,2% bili muškarci i svi su bili stanovnici Tianjina u Kini – te su ispunili upitnike vezane za njihovu tipičnu prehranu.

VEZANE VIJESTI

Nakon razdoblja koje se kretalo od jedne do šest godina, istraživači su ponovno pogledali zdravlje onih koji nisu imali probleme kao što su rak, kardiovaskularne bolesti ili bolesti jetre uključujući alkoholnu masnu bolest jetre i bezalkoholnu masnu bolest bolest jetre (NAFLD). Otkrili su da oni koji su redovito jeli hranu od cjelovitih žitarica imali manje šanse za razvoj nealkoholne bolesti masne jetre.

“Rezultati naše prospektivne studije pokazali su da je veća potrošnja cjelovitih žitarica povezana sa smanjenim rizikom od NAFLD-a kod odraslih Kineza”, potvrdili su autori studije. Osim toga, “puno zrno pridonosi nizu korisnih hranjivih tvari i smatra se da igra ulogu u prevenciji kroničnih bolesti.”

Doista, cjelovite žitarice se mogu pohvaliti “potpunim paketom” hranjivih tvari za tijelo, prema Harvard T.H. Chan školi javnog zdravlja. Osim toga, brojne studije su pokazale da cjelovite žitarice mogu pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 i raka, a istovremeno poboljšavaju zdravlje probavnog sustava, piše portal Eatthis.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!