Ostavljate punjač za mobitele u utičnici? Evo zašto to nije dobra ideja

Lifestyle 27. lis 202210:27
Izvor: ratmaner / Alamy / Alamy / Profimedia

Mnogi nakon što napune mobilni uređaj ostavljaju punjač u utičnici. No, je li to stvarno opasno? Njemački mediji navode kako ne biste trebali ostavljati punjač u utičnici iz više razloga.

Savjetuju kako je bolje izvaditi punjač iz utičnice ako ga više ne koristite. Nekoliko razloga zašto je to bolje napraviti na vrijeme, piše Fenix magazin.

Punjači za punjenje mobitela u utičnici troše električnu energiju. Naravno, uređaj za punjenje troši najviše energije kada je mobitel spojen na njega. Ali, čak i ako je punjač bez mobitela samo uključen u struju, trošite struju. U punjačima postoji transformator koji transformira napon do potrebne jačine. Za pametne telefone to je oko pet volti.

Transformator radi čak i kada nijedan uređaj nije priključen. Punjač za mobitel koji je uvijek priključen uzrokuje troškove električne energije koji se mogu izbjeći. Na samo punjenje mobitela, po nekim izračunima, prosječno se potroši električne energije za oko 2O eura na godinu. To ne zvuči puno, ali kada je više punjača stalno priključeno po kući, troškovi rastu.

Posebno je opasno ako je punjač neispravan. On se može pregrijati i time raste opasnost od požara. Posebno biste trebali biti posebno oprezni s jeftinim no-name proizvodima. Što je uređaj dulje spojen, to je veći rizik da se nešto dogodi i ošteti. Neispravni punjači u prošlosti su uzrokovali niz požara u privatnim kućanstvima. U većini slučajeva radi se o manjim požarima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar