Ovo su 3 najprljavija mjesta u kući koja mnogi zaborave očistiti

Lifestyle 15. lip 202207:13 > 08:53
Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia / ilustracija

Topli zrak donosi vlagu, višu razinu plijesni i više kukaca u našim domovima pa je stoga potrebno obratiti posebnu pažnju na nekoliko mjesta tijekom čišćenja, a koja mnogi zaborave i preskoče.

Ladice hladnjaka

Samo 10 posto Amerikanaca redovito dezinficira svoje ladice hladnjaka, pokazalo je istaživanje nad 1500 osoba koje je proveo Local Gardener. To je problem, kaže Jasmine Davenport-Murray, bivša zdravstvena inspektorica.

VEZANE VIJESTI

“Sve što će doći u dodir s hranom mora se očistiti i dezinficirati”, objašnjava ona. Ovo je posebno važno s obzirom na to da se u ladicama može skupiti sve ono što curi u vašem hladnjaku.

Davenport-Murray preporučuje da sami napravite sredstvo za čišćenje tako da jedan čep izbjeljivača stavite u 3.5 litre vode. Ta otopina je odlična za dezinfekciju hladnjaka i drugih kuhinjskih površina.

“Pranje uklanja prljavštinu i ostatke, ali dezinfekcija smanjuje razinu bakterija i patogena”, navodi ona.

Perilica rublja

Kako biste spriječili nakupljanje bakterija u perilici rublja, stručnjaci savjetuju da stroj čistite jednom mjesečno do svakih šest mjeseci. Bez obzira koristite li ocat i sodu bikarbonu ili kemijsku otopinu za čišćenje, važno je očistiti brtve, miješalicu, vrata i sve uske prostore unutar stroja koji bi mogli biti utočište bakterija. Topla voda koja dezinficira vašu odjeću je glavno mjesto za kolonije bakterija, zbog čega je ključno da redovito čistite perilicu.

VEZANE VIJESTI

Mobitel

Mobitel je jedan od najprljavijih predmeta, a koristimo ga svakodnevno. Stručnjaci preporučuju svakodnevno brisanje uređaja. Posebno treba biti oprezan ako se mobitel koristi u kuhinji jer mali broj ljudi tijekom kuhanja pere ruke nakon što dotakne uređaj.

Također, mnogi nose mobitel i u toalet. Prema tome, na mobitelu se mogu nalaziti i fekalije, zarazni mikroorganizmi i brojne druge prljavšitne i stoga je unakrsna kontaminacija u kuhinji pravi rizik, piše Popsci.

Dezinfekcija mobitela i ruku povećat će sigurnost u kuhinji. Najbrži način za čišćenje je brisanje mobitela alkoholnim maramicama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar