Ovaj trik pomoći će vam spriječiti stvaranje plijesni u zahodu

kupaonica, pločice, čišćenje
Pexels/Ilustracija

S obzirom na to da nakupljanje plijesni može biti opasno, stručnjaci upozoravaju da je vrlo važno održavati tepih čistim, kako biste spriječili pojavu i rast plijesni, piše Express.

Plijesan je česta pojava u kupaonicama zbog vlažnih, toplih uvjeta, a tepih u kupaonici predmet je koji obično prvi nastrada zbog plijesni. Ti tepisi dizajnirani su da upijaju vodu kada izlazite iz tuša ili kade, no ako su stalno mokri, to stvara idealno okruženje za stvaranje plijesni.

Stručnjakinja za čišćenje iz SF Gatea, kaže da pripazite na to koliko često čistite tepih u kupaonici, te mu nakon pranja dajte dovoljno vremena da se pravilno osuši, jer tako možete spriječiti širenje spora, prenosi Večernji.hr.

Savjetuju da tepih perete barem jednom tjedno ili i više. Ako imate tepih koji možete prati ručno, poput onih s gumenom podlogom ili onih koji su malo čupavi, upotrijebite deterdžent i bijeli ocat. Ono što trebate napraviti je staviti tepih u kadu ili veliku kantu vode, te na njega dodati malo deterdženta i malo bijelog octa, i istrljati tepih četkom s mekim čekinjama, s prednje i stražnje strane.

Nakon toga, ostavite tepih da se potpuno osuši prije nego što ga vratite u kupaonicu. Zbog visokog postotka octene kiseline, bijeli ocat se može koristiti kao prirodno sredstvo za čišćenje, protiv gljivica i bakterja. Ako ipak imate tepihe koji se mogu prati samo u perilici, poput platnenih, u odjeljak za deterdžent dodajte pola šalice bijelog octa, onda stavite na osjetljivo pranje i na vrući ili topli ciklus. To će također ubiti sve postojeće plijesni ili bakterije na tepihu. Osim pranja tepiha, stručnjakinja ističe i da je iznimno važno stalno prozračivati kupaonicu, kako bi se u njoj što manje skupljala vlaga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.