Baza za mnogo jela je luk, ali ljudi često izbjegavaju dinstanje istog kao korak u kuhanju iz jednostavnog razloga - ne mogu ga narezati bez suza.
Zašto se to uopće događa? Kada počnete rezati luk on oslobađa kemikaliju – sintazu – koja pak u dodiru sa sumporom (koji je sastavni dio luka), stvara kemijski spoj nazvan sin-propanetial-s-oksid koji je hlapljiv i koji potiče rad suznih žlijezda.
Iako se možda čini neizbježno, ta situacija se može spriječiti ili barem ublažiti, prenosi Večernji list, u dva koraka.
Prvo, prije sjeckanja stavite luk u hladnjak na 30 minuta ili u zamrzivač na 15. Nadražujuće kemikalije zbog kojih ljudi počnu plakati lakše putuju toplim zrakom, a hlađenje luka prije nego što ga nasjeckate može spriječiti da ti spojevi dođu do očiju.
Drugo, otvorite prozor blizu mjesta gdje režete luk – na taj način će se raspršiti kemikalije koje nadražuju oči. Idealno bi bilo i da uključite napu ili mali ventilator tijekom rezanja.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare