Sigurni znakovi da vas je ugrizao krpelj i što učiniti

Izvor: Robert Anic/PIXSELL

Sunce, proljeće, ljeto, osim što nose lijepo vrijeme kojem se svi vesele, nose i nametnike kojima se nitko ne veseli. Uz komarce, koji su uglavnom samo dosadni i naporni, krpelji su najčešća napast koja dolazi s toplim vremenom.

Boravak u prirodi, dvorištima, u blizini šuma povećava rizik od ugriza krpelja. Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) krpelji prenose nekoliko bolesti prenoseći bakterije na kožu, a najučestalija među njima je lajmska bolest, a slijedi stjenovita planinska groznica (RMSF), anaplazmoza i babezioza.

Sve te bolesti imaju slične simptome i liječe se antibioticima. Međutim, ključno je na vrijeme opaziti krpelja, reagirati i ukloniti ga. Evo na što treba obratiti pažnju…

Krpelj je vidljiv na koži

Ako ste boravili u prirodi, družili se u nečijem dvorištu ili bili u bilo kakvom doticaju sa šumom i travom, postoji rizik da vas je ugrizao krpelj. Strulnjaci preporučuju samopregled, a za teško vidljiva mjesta, poput pazuha, vrata ili iza koljena, koristite ogledalo.

Pregledajte i odjeću, opremu, kućne ljubimce… Krpelj se može smjestiti i na glavu pa zamolite nekoga da vam pomogne s pregledom tjemena.

Kako ukloniti krpelja?

Kad vidite krpelja, uklonite ga pomoću pincete. Uhvatite ga što bliže koži i izvlačite jednakim pritiskom. Nemojte ga zakretati ili natezati, tako mu dijelovi tijela mogu puknuti i ostati u koži.

Nakon što ste ga uklonili, operite ruke i mjesto na kojem je ugriz vodom i sapunom. Krpelja se riješite tako da ga zamotate u plastičnu vrećicu i bacite ili ga bacite u zahodsku školjku. Nikad ga nemojte stisnuti prstima.

Temperatura ili osip

Ako ste u roku od tjedan dana od ugriza krpelja razvili povišenu temperaturu ili osip, svakako se javite svojem liječniku.

Kružni osip s točkom u sredini

Lajmsku bolest nije teško prepoznati jer se u većini slučajeva manifestira obručastim osipom, najčešće na području ekstremiteta, koji se javlja između 3. i 32. dana nakon ugriza krpelja. Osip se može proširiti ili djelovati toplo na dodir. Ako primijetite takav osip na svojoj koži, svakako se javite liječniku.

Simptomi gripe

Osim osipa lajmska bolest može uzrokovati simptome poput onih kakve uzrokuje gripa. To, osim povišene temperature, može uključivati groznicu, glavobolju, umor, bolove u mišićima i zglobovima, te otečene limfne čvorove. Također se javite liječniku ako osjetite ove simptome.

Kako spriječiti ugriz krpelja?

Kako bi smanjili rizik od ugriza krpelja, odnosno od infekcije ovim bolestima, Centar za kontrolu bolesti preporuča:

– koristite sredstva za odbijanje krpelja na koži i opremi

– uklonite krpelja čim prije

– redovno režite travu u dvorištu

– dobro zaštitite kožu odjećom kad odlazite u prirodu, prenosi Eat This.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar