Hoće li Plenković rascijepiti manjine radi DP-a? Hrebak: “Nisam oduševljen načinom na koji se većina upravo slaže”

Vijesti 05. svi 202421:18 2 komentara

U utorak će se održati sastanci koji bi mogli odrediti vodstvo Hrvatske u iduće četiri godine. HDZ i DP će nastaviti pregovore o sastavljanju koalicije, a istog dana sastat će se i klub zastupnika nacionalnih manjina koji će morati odlučiti ostaju li jedinstveni ili će troje SDSS-ovaca biti izbačeni iz kombinacije. No, dok razgovori s DP-om, čini se, idu ka dogovoru, glas protiv suradnje s njima dižu HSLS-ovci.

Snažno naprijed sve do zgoditka. Takav je šef Sabora na rukometnom terenu, ali i u politici.

Tko će u isti tim s HDZ-om još nije poznato. Sve ćemo doznati u danima pred nama, tvrdi Jandroković, ali kaže – poštuju volju birača.

“I DP je dobio 14 mandata tako da je očito da su birači poslali poruku smjera u kojem žele ići. Međutim mi želimo i dalje ići s politikom prema manjinama u smislu zaštite svih njihovih prava, programa, operativnih planova, tu sigurno neće doći do promjene, a kako ćemo formirati Vladu, to ćemo vidjeti u idućim danima”, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

No, hoće li HDZ rascijepiti manjinske zastupnike kao Jandroković protivničku obranu? Uvjet Domovinskog pokreta je ne SDSS-u u bilo kojoj kombinaciji. Je li Milorad Pupovac razočaran spoznajom da će Andrej Plenković vjerojatno pristati na to?

“Sve što vas zanima i javnost, čut ćete za koji dan. Jeste li razočarani? Na današnji dan nitko ne bi trebao biti razočaran. A ima li nekih briga koje dijelimo svi u ovoj zemlji, vjerojatno ima. Ali danas se radujemo”, kazao je Milorad Pupovac.

Plenković sinoć iz Pule poručuje – svi će biti zadovoljni.

“Razgovaramo o svemu, mislim da ćemo naći rješenja koja su dobra za sve”, rekao je.

I dok na rukometnom terenu HDZ-ovci i HSLS-ovci surađuju i slažu taktike…

U političkoj areni Hrebaku više nije do smijeha. Domovinski pokret mu se ne sviđa.

“Ja sam dosta skeptičan oko načina na koji se ovo sve sad poslaguje. Sjest ćemo i razgovarati. Ukoliko nas premijer uvjeri u to, mi ćemo podržati ovakvu većinu iako, kažem, nisam oduševljen načinom na koji se ona upravo slaže.

“Ako vas premijer uvjeri? Znači niste sigurni da će to tako ići dalje?”

“Teško je sad meni analizirati, projicirati kada mi ništa ne znamo”, rekao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Hrebaka smeta što se njegovu stranku ne pita za mišljenje o suradnji s Domovinskim pokretom.

“Nas manje partnere nitko ništa ne pita, a upravo iz toga proizlazi i boja moga glasa. Osobno sam osvojio veliki broj preferencijalnih glasova na ovim izborima i nije mi svejedno što ćemo raditi kao predstavnici tih preferencijalnih glasova. Vidim da nas svi uzimaju zdravo za gotovo, HSLS je puno više od robe s police”, kazao je.

Ako će za to dobiti 13 ruku Domovinskog pokreta, Plenković se, izgleda, spreman odreći tri glasa SDSS-a, pa ga vjerojatno neće smetati ni nezadovoljstvo dvoje HSLS-ovaca. No, razbijanje jedinstva nacionalnih manjina moglo bi odjeknuti i izvan granica Hrvatske.

“Andrej Plenković jako pazi kada donosi odluke, gleda kako će se to odraziti na nacionalnu razinu, ali i kako će se to odraziti na njegov osobni rejting u Europskoj uniji i u tom smislu je vrlo upitno, odnosno vjerujem, za njega nezgodno, kada bi se išlo s dijelom manjina, a s dijelom ne”, rekla je SDP-ova Biljana Borzan.

Čini se da će Plenković za treći mandat morati riskirati i krive poglede iz Brisela. A hoće li Vlada skrojena od ljudi koji su se međusobno nazivali izdajnicima, lopovima, teroristima i osobama za ludnicu biti stabilna ili će državu preko vode voditi žaba i škorpion?

“Povjerenje se stječe zajedničkim radom i bez obzira na ono što se izgovorilo potrebno je zbog viših interesa staviti te sukobe na stranu. Postoje razlike, to je evidentno, međutim treba ih staviti na stranu i tražiti kompromisna rješenja”, rekao je Jandroković.

A prva žrtva kompromisa mogao bi, čini se, biti Pupovčev SDSS.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare