Analitičar: HDZ i DP vode boksački meč, prvu rundu dobio je DP, druga je važna za Plenkovića

Vijesti 06. svi 202412:08 1 komentar

Član Malog vijeća Sindikata znanosti i visokog obrazovanja, profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i politički analitičar Dragan Bagić komentirao je u N1 Studiju uživo s Igorom Bobićem pregovore HDZ-a i Domovinskog pokreta.

“Rekao bih da je to kao boksački meč. Prva runda je završena i pobjednik je Domovinski pokret. Najvažniji zahtjev je prošao, da SDSS ne bude dio vlasti. Premijer Andrej Plenković pokušao je naći rješenja, nije uspio i morao je popustiti. Druga runda je pitanje programa Vlade, ideološkog profila i njene politike, a posljedično raspodjela resora i ljudi koji će preuzeti ključne pozicije. Ova je runda važna za Plenkovića”, izjavio je Bagić pa nastavio:

“U toj drugoj rundi Plenković mora pobijediti kako bi ušao u egal, ne samo s DP-om nego i unutar HDZ-a.”

Kad bi ta runda trebala završiti?

“Ne doživljavam ove pregovore kao puku kurtoaziju ili igrokaz. Vidjet ćemo koliko će trajati, ali ne mislim da može lako biti riješena ovaj tjedan, posebno jer Plenković ne smije brzo i lako popustiti”, smatra Bagić.

N1

Politički analitičar napominje i da se Plenković želi izboriti da njegove politike ostanu dominantne. Istovremeno, DP želi promijeniti neke od njih kako bi ostvario programske smjernice.

“Mislim da će im Plenković dati ponudu što je spreman prihvatiti, što ne… Ako im to ne bude prihvatljivo, pregovori će potrajati.”

Očito je sad i da raskol u DP-u nije uspio.

“Ako je točna ta teza da DP ima dvije komponente, političku i ideološku, onda su očito obje shvatile da mogu maksimizirati interese ako su ujedinjene i zajedno rade pritisak na HDZ.”

Iako HDZ ima 61 mandat, u DP-u ne brinu zbog toga jer su svjesni koliko o njima ovisi sastavljanje većine.

“Nije se jako dugo HDZ našao u situaciji da s druge strane ima tako brojnog i homogenog potencijalnog partnera. Zbog toga će se meč nastaviti, čak i ako HDZ dobije drugu rundu. Ovo će biti slično situaciji kao s Mostom 2015.”

Kako ne bi doživjeli sudbinu Mosta, u DP-u žele jasne garancije oko nekih pitanja.

“Važno im je kako će izgledati program i što Vlada radi. Svjesni su i da im je to jedini osigurač da ih Plenkovićev HDZ ne proguta”, napomenuo je Bagić.

Uvjeren je i da će za Domovinski pokret biti loša situacija ako Plenković ode u Bruxelles.

“Manje će se moći svjetonazorski isticati ako bi, recimo, na njegovo mjesto došao Ivan Anušić. Ovako, obje strane imaju svoje politike i razlike koje ih označavaju. Također, ako bi, primjerice, Zlatko Hasanbegović postao ministar kulture, to bi bio kraj za Plenkovića, bio bi gotov. Nemam ni dojam da je premijer uspio promijeniti HDZ ili stvoriti novu generaciju koja bi nastavila dugoročni kontinuitet politike koju je pokušao provesti. Naišao je na strukturni problem svih stranaka, koje imaju ogromnu krizu kvalitete kadrova i potencijala.”

Tijek događaja uživo pratite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare