Znanstvenici kažu – jedite orahe, živjet ćete duže

Lifestyle 25. ruj 202211:24
Izvor: Shutterstock

Ako želite imati dug, zdrav i aktivan život, neka vam smočnica uvijek bude napunjena – orasima.

Nova studija koja pokriva desetke istraživanja izvještava da ljudi koji jedu orahe redovno imaju veću vjerojatnost da budu fizički aktivni i da imaju manji rizik od srčanih bolesti kako stare.

VEZANE VIJESTI

Znanstvenici sa Škole javnog zdravstva Sveučilišta u Minnesoti smatraju da je to zbog hranljivih sastojaka orašastih plodova i njihovog efekta na opće zdravlje. Oni su pratili 3.023 muškaraca i žena tijekom 20 godina i uspoređivali njihovo zdravlje s načinom ishrane, piše Zadovoljna.rs.

Orasi su jedini koji su odličan izvor omega-3 alfa-linolenske kiseline na biljnoj bazi, za koju se pokazalo da utječe na zdravlje srca i mozga, kao i na zdrave procesa starenja. Samo jedna porcija oraha (otprilike šaka) ima impresivan niz hranljivih sastojaka koji povoljno utječu na opće zdravlje.

Sastoje se od četiri grama proteina, dva grama vlakana i magnezija (45 miligrama). Orasi također pružaju brojne antioksidanse, uključujući polifenole.

„Izgleda da oni koji jedu orahe imaju jedinstven fenotip tela koji sa sobom nosi i druge pozitivne utjecaje na zdravlje, kao što je bolja kvaliteta prehrane, posebno ako su jeli orahe od malih nogu do srednjeg odraslog doba“, kaže profesor epidemiologije i zdravlja na Školi javnog zdravstva Sveučilišta u Minnesoti, dr Lin M. Stefen.

Jedenje oraha je također povezano sa smanjenjem težine – konzumenti oraha su pokazali značajno niže koncentracije glukoze u krvi od onih koji ne jedu orahe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar