"Stilske vježbe" izvedbom obilježile 50. godišnjicu

Kultura 30. tra 201806:58 > 06:59
Igor Kralj/PIXSELL

"Stilske vježbe", najdulje izvođena predstava na svijetu s istim glumačkim postavom, obilježila je u nedjelju, u produkciji kazališta Planet Art, 50 godina izvođenja svečanom izvedbom u Dramskom kazalištu Gavella.

“Stilske vježbe” u izvođenju Lele Margitić i Pere Kvrgića ponovno su oduševile brojnu publiku koja je legendarne glumce od samog izlaska na scenu pozdravljala pljeskom i ovacijama.

Svečana izvedba održana je pod visokim pokroviteljstvom gotovo svih državnih institucija, a među brojnom publikom bili su i premijer Andrej Plenković, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak.

Riječ je o predstavi po djelu Raymonda Queneaua nastaloj 60-ih godina prošlog stoljeća prema originalnoj ideji, režiji i adaptaciji Tomislava Radića te prijevodu i adaptaciji Tonka Maroevića, a prikazuje dvadesetak različitih načina tumačenja svakodnevne zgode iz tramvaja.

U proteklih 50 godina kontinuiranog izvođenja “Stilske vježbe” osvojile su brojne nagrade, te gostovale u gotovo svim većim gradovima i mjestima diljem Hrvatske i regije.

Umjetnički ravnatelj i osnivač kazališta Planet Art Marko Torjanac 50. obljetnicu “Stilskih vježbi” nazvao je jedinstvenim kazališnim događajem, te podsjetio kako je riječ o predstavi koja je bila rodonačelnica potpuno novog kazališnog izričaja koji je promijenio kazalište ne samo u Hrvatskoj, nego na području cijele bivše države, srušivši zid prema publici, uključivši publiku u komunikaciju. Riječ je o predstavi lišenoj velike scenografije i velikih kostima, koja dramsku radnju svodi na pripovijedanje i virtuoznost glumca. Stoga su “Stilske vježbe” jedinstvene, a njihova dugovječnost je samo dodatni bonus, rekao je Torjanac.

“Stilske vježbe” je 1968. u Teatru ITD postavio redatelj Tomislav Radić po djelu francuskoga književnika, pjesnika i esejista Queneaua “Exercices de style” iz 1947., u kojemu je na 99 načina ispripovijedao priču iz crne kronike. Radić, uz Tonka Maroevića, potpisuje prijevod i adaptaciju.

Prvotno zamišljena kao studentski projekt, predstava je nadrasla očekivanja i postala hit sezone odmah po premijeri, održanoj 19. siječnja 1968. u maloj dvorani Teatra ITD, s Mijom Oremović kao prvom partnericom Kvrgiću.

Oremović je igrala u šezdesetak predstava prve sezone izvođenja, da bi 1970. ulogu preuzela Lela Margitić. U međuvremenu, predstava je ušla u legendu – snimljena je za televiziju i radio, te postala fenomen svjetskih razmjera kao najdulje izvođena predstava na svijetu s istim glumačkim postavom, što joj je 2008. donijelo uvrštenje u Guinnessovu knjigu rekorda.

U povodu 50. obljetnice izvođenja predstave, u veljači ove godine glumcima Peri Kvrgiću i Leli Margitić, prevoditelju Tonku Maroeviću, te postumno redatelju Tomislavu Radiću, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uručila je Povelju za osobiti doprinos u promicanju kulturnog razvitka Republike Hrvatske.

“Stilske vježbe” dobivale su brojne nagrade već od 1968. kada su postavljene u Teatru ITD.  Tako na  IX Festivalu malih scena u Sarajevu 1968. Pero Kvrgić osvaja  Zlatni lovor vijenac za najbolju mušku ulogu, ostvarenu u toj predstavi. Na istom festivalu “Stilske vježbe” dobivaju nagradu žirija kritike Zlatna maska lista Oslobođenje za najbolju predstavu. Kvrgić je 1968. dobio i Prvomajsku nagradu Udruženja dramskih umjetnika Hrvatske za najbolju mušku ulogu. 

Od 2007. predstava se izvodi u produkciji Kazališta Planet Art.

Svečana izvedba “Stilskih vježbi” trebala je biti održana krajem siječnja ove godine, ali je tri mjeseca odgađana zbog bolesti jednog od glumaca.

Nakon svečane izvedbe prikazan je i kratki dokumentarni film o nastanku predstave, a kao posebni gosti nastupili su i studenti 4. godine Akademije dramskih umjetnosti koji su izveli svoju inačicu legendarne predstave.