Samostalne izložbe Marije Koruge i Ivane Tkalčić u Laubi

Kultura 23. kol 201914:25 > 14:26
Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Nakon ljetne stanke Kuća za ljude i umjetnost Lauba jesenski program počinje 27. kolovoza otvorenjem samostalnih izložbi dviju umjetnica mlađe generacije, "Prisutne" Marije Koruge i "BWPWP / Back When Pluto Was a Planet" Ivane Tkalčić.

Izložba Marije Koruge nastavak je prethodnih projekata te umjetnice u kojima se bavi reinterpretacijom svjetske i hrvatske povijesti likovnih umjetnosti (serija slika “Obična promatračica”, “Iz povijesti”).

Novi ciklus radova koji izlaže Laubi tematski obuhvaća povijest hrvatskih znanstvenica i umjetnica koje nisu isključivo unutar likovnih područja (Vesna Parun, Marija Monterisi, Bara Kramarić, Dora Filipović, Ana Maletić, Renata Kroneisl-Rucner, Dora Pejačević, Zdenka pl. Makanec i Mira Hercigonja).

“Izložbom crteža i akvarela velikog formata nastalih temeljem istraživanja o znamenitim hrvatskim ženama kroz povijest, Marija Koruga upućuje na potrebu da se povijest redefinira i interpretira kroz suvremenu prizmu”, stoji u najavi. “Svojim slikama Marija Koruga kontinuirano propituje rodni, umjetnički i nizove drugih proživljenih i mogućih identiteta u odnosu na prirodne i društvene okvire, a ovim ciklusom skreće fokus na pitanje ženskog rada i potrebu za njegovim vrednovanjem”, dodaje se.

Izložba Ivane Tkalčić obuhvaća različite aspekte autoričinog izražaja kroz medije koji uključuju video radove, arhivske i dokumentacijske materijale, kolaže, objekte i instalacije. U središtu njenog umjetničkog istraživanja je utjecaj obitelji i genetičke obiteljske podloge na pojedinca te na formiranje prve percepcije o svijetu kroz obiteljska sjećanja s jedne strane te s druge utjecaj novih tehnologija i društvenih mreža na percepciju pojedinca.

Pri izradi radova koristi dokumente i objekte sentimentalne vrijednosti koji kroz proces rada, kao elementi koji ga čine, dobivaju novi oblik i dodatna značenja. Kroz svoje radove istražuje promjene u tehnologiji i načine na koje ona preoblikuje našu svijest i način razmišljanja. Nerijetko u radovima uključuje reference na prvobitni internet i načine komunikacije koji su se posljednjih godina značajno promijenili.

Izložbe će biti otvorene do 10. rujna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.