Zamrzavanjem hrana dulje traje i zadržava svježinu, kako je ne biste morali odmah iskoristiti. Međutim, važno je držati se određenih pravila prilikom zamrzavanja hrane.
1. Zamrzivač mora biti pun
Suprotno vjerovanju da pun zamrzivač troši struju, prazan ili poluprazan zamrzivač troši puno više električne energije nego što mislite. Naime, kad je zamrzivač pun, slabija je cirkulacija hladnog zraka i time se održava i temperatura zamrznutih namirnica i štedi struja u isto vrijeme.
2. Hranu uvijek omotajte prije zamrzavanja
Hranu uvijek prije zamrzavanja stavite u plastičnu vrećicu, kako je ne biste oštetili i promijenili joj strukturu.
3. Hranu zamrzavajte u manjim porcijama
Umjesto da zamrznete svu hranu skupa, podijelite je u manje porcije. Tako ćete i uštedjeti vrijeme i energiju, ali i već unaprijed odrediti porciju hrane koju ćete pripremiti.
4. Ako sumnjate u kvalitetu hrane, ne zamrzavajte je
Hrana s isteklim rokom trajanja, već ranije zamrzavana i odmrzavana ili ona koja je bila dugo na toplome ne bi trebala biti u zamrzivaču. Naime, niske temperature u zamrzivaču ne mogu uništiti bakterije i mikroorganizme koji su nastali na hrani.
5. Ne zaboravite odmrznuti zamrzivač
Zamrzivač bi trebali redovito odrmrzavati i čistiti, jer slojevi leda koji se tijekom vremena stvore na njegovim stijenkama smanjuju učinkovitost zamrzivača, ali i troše električnu energiju. Osim toga, u naslagama se mogu nalaziti i bakterije i virusi iz hrane koja je bila unutra, stoga je uputno čistiti zamrzivač i iz zdravstvenih razloga, piše Zadovoljna.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.