Mogući simptomi raka koji se najčešće ignoriraju

Lifestyle 04. tra 201808:30 > 08:37
Pixabay (ilustracija)

Bolno grlo, loša probava, gubitak kilograma su tegobe na koje često ne obraćamo pažnju, ali prema zadnjim izjavama stručnjaka, upravo male tegobe mogu biti simptom neke puno ozbiljnije bolesti.

Ovo su neki od simptoma koje treba shvatiti vrlo ozbiljno: 

Kašalj

Još uvijek vladaju sezona gripe i prehlade pa je kašalj nešto što se “podrazumijeva”, ali ako on ne prestaje može biti simptom ozbiljnijih problema – raka grkljana, štitnjače ili limfoma.  

Promjene u probavi

U studiji koju je vodila Katriina Whitaker 18 posto osoba je doživjelo promijene u probavi. Iako su spomenute promjene često posljedica loše prehrane ili lijekova, ako se stalno ponavljaju mogu biti i simptom raka crijeva.

Urinarni problemi

Ako primijetite krv u mokraći, bilo da ste žena ili muškarac, bol ili stalnu potrebu za mokrenjem, definitivno je vrijeme da se obratite svom liječniku jer oni mogu biti simptom raka mjehura, bubrega ili prostate.

Neobjašnjiva bol

Jaka i uporna bol u tijelu je uvijek signal problema, a može biti bilo što – od raka kostiju do raka jajnika. Istraživači tvrde kako samo 40 posto osoba koje osjećaju jako bol osjeća zabrinutost.

Bolno grlo

Ako bol nije povezana sa prehladom ili gripom već je uporna i jaka, ona može upućivati na puno ozbiljnije stanje, poput raka grla ili grkljana. 

Gubitak kilograma

Američko društvo za karcinom izvještava da neobjašnjivi gubitak kilograma (od 10 do više kilograma) može biti prvi znak raka. 

Krvarenje

Pojava krvarenja koje nije normalno, na dijelovima tijela koji inače ne krvare ili odskakanje od uobičajenog krvarenja kod žena može biti alarm i znak za posjet liječniku. 

Madeži koji su promijenili izgled

Problem nastaje kada madež raste naglo, mijenja boju, krvari i svrbi. Pratite madeže i obvezno se konzultirajte s liječnikom ako primijetite neke od ovih promjena, piše Ordinacija.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram