Svi smo barem jednom pomirišali hranu da bi provjerili da li se pokvarila, ali ponekad je zaista teško odrediti da li se pokvarila nakon isteka roka trajanja. Bilo se radilo o čokoladi koja je dobila bjelkasti premaz ili o kruhu za koji je malčice uhvatila plijesan, ponekad je teško odrediti da li je to u redu pojesti ili treba završiti u kanti.
Ovo je deset namirnica koje možete konzumirati i nakon isteka roka trajanja:
Mlijeko: Pasterizirano mlijeko izdržat će 50% vremena dulje ako ga držite na niskoj temperaturi. Pokušajte mlijeko držati u stražnjem dijelu frižidera, a ne u vratima. Ako se pak mlijeko zakiselilo, pokušajte od njega napraviti palačinke.
Jaja: Prema izvješću znanstvenice Dane Gunders koja se bavi istraživanjem hrane jaja mogu trajati između tri i pet tjedana. Ali mora ih se čuvati na temperaturi ispod 5 stupnjeva Celzijusevih, budući to sprječava potencijalni rast salmonele.
Hrana s puno šećera: Bilo kakva hrana s velikom količinom šećera poput pekzema i meda je sigurna za konzumaciju.
Njemački kiseli kupus i korejski kimchi: Sigurna hrana budući se čuva soljenjem, isušivanjem ili jakim začinjavanjem.
Čips: Iako je možda omekšao, čips je jako siguran zbog velike količine soli.
Kolači: Poput čipsa, kolači su jako sigurno i dugo nakon isteka datuma. Ako su malo premekani ili mlohavi, samo ih nakratko stavite u pećnicu.
Suha tjestenina: Suha tjestenina ako se pravilno skladišti može stajati dovijeka.
Kruh: Držite ga u zamrzivaču i trajat će vječno. Samo pazite da uklonite pljesnive dijelove ako ih primjetite.
Hrana u limenkama: Produljite joj dodatno vijek trajanja tako da ju držite na hladnom i mračnom mjestu.
Salata: Sve dok salata nije popljesnivila možete ju oživiti u ledeno hladnoj vodi.
Čokolada: Čokolada može trajati jako dugo vremena. Izloženost zraku omogućava stvaranje bijelog premaza. To je mast koja topljenjem izbija na vrh., piše net.hr.