Oznaka "Najbolje upotrijebiti do" označava prijedlog proizvođača do kojega datuma hrana zadržava visoku kvalitetu, ali sigurna je za konzumaciju i nakon toga.
Procjenjuje se da se svake godine polovica proizvedene hrane baci, točnije od 1,2 do dvije milijarde tona. Potaknut tom činjenicom britanski poduzetnik Dan Cluderay u tome je vidio odličnu priliku za posao. Pokrenuo je Approved Food, internetsku stranicu na kojoj prodaju hranu koja je još uvijek jestiva, ali joj je prošao rok trajanja.
“Najvažnije od svega jest educirati javnost o kvarljivosti hrane. Treba razlikovati namirnice s oznakom “Najbolje upotrijebiti do” i “Upotrijebiti do”. “Najbolje upotrijebiti do” označava prijedlog proizvođača do kojega datuma hrana zadržava najveću kvalitetu, ali sigurna je za konzumaciju i nakon toga roka ako se čuva ispravno, prenosi 24 sata. Za razliku od toga, “Upotrijebiti do” označava rok trajanja hrane koja je brzo pokvarljiva i može predstavljati neposrednu opasnost za ljudsko zdravlje stoga se ne preporučuje jesti nakon roka trajanja”, istaknuo je Dan Cluderay.
10 namirnica koje su jestive i nakon isteka roka trajanja
Čips – sol koju sadrži produljuje vijek trajanja.
Čokolada – šećer koji sadrži produljuje vijek trajanja.
Kečap – umaci poput kečapa ponekad mogu trajati do godinu dana ako ih se čuva na hladnom i suhom mjestu.
Jogurt – ponekad može trajati do šest tjedana nakon isteka roka trajanja, no svakako budite oprezni.
Tvrdi sir – ovi sirevi traju dulje od mekih kao što su brie i camembert.
Mlijeko – sve dok se nema neugodan miris može se piti.
Jaja – valjanost jaja možete provjeriti u vodi. Ako jaje potone, jestivo je, ali ako pluta vjerojatno je pokvareno i nemojte ga jesti.
Kruh – može trajati do nekoliko dana, a omekšat će ako ga zagrijete u mikrovalnoj pećnici. Važno je samo da nema plijesni.
Riža – može trajati mjesecima nakon isteka roka.
Voće i povrće – ako nema plijesni i voće ili povrće nije kašasto, onda se može jesti.