Za veliki broj ljudi na svijetu riža je osnovna prehrambena namirnica. Popularna je jer je relativno jeftina, a i vrlo je dobar prilog mnogim vrstama jela. Unatoč tome riža nije pretjerano zdrava jer je njezina konzumacija povezana s bolestima poput dijabetesa i pretilosti. Ipak sada postoji jednostavan način da se rižu učini mnogo zdravijom.
Studenti s Kemijskog fakulteta na Šri Lanki i njihov mentor pronašli su način kako skuhati rižu tako da joj se broj kalorija smanji za 50 posto te da uz to djeluje dobro na zdravlje.
Za ovaj genijalni način pripreme riže potrebna je samo jednostavna kemijska manipulacija koja se provodi u nekoliko koraka.
”Mi smo skuhali rižu na uobičajen način, ali kada je voda prokuhala, prije samog dodavanja riže, dodali smo ulje kokosa i to količinu od samo 3 posto težine riže koju smo kuhali”, rekao je Sudhair James, jedan od istraživača.
”Kada je kuhanje bilo gotovo , ostavili smo rižu da se hladi u hladnjaku sljedećih 12 sati”, dodao je.
Tajna je u tome da nisu sve molekule škroba jednake. Postoje lako probavljive vrste škroba koje naš organizam pretvara u glukozu i glikogen. Zatim postoje otporne vrste škroba koje se probavljaju dugo i ne pretvaraju se u glukozu i glikogen pa zbog toga nemaju veliku kalorijsku vrijednost.
Ovo istraživanje pokazalo je da se vrste škroba u namirnicama mogu mijenjati načinom kako ih pripremamo. Istraživači su testirali ovu hipotezu na 38 različitih vrsta riže sa Šri Lanke. Zaključili su da je dodavanjem lipida (u ovom slučaju ulja od kokosa), prije samog kuhanja riže i njezinim hlađenjem odmah nakon kuhanja, moguće drastično promijeniti njezin sastav i to na bolje, piše The Washington Post.
”Ulje ulazi u interakciju sa škrobom i mijenja njegovu građu. Hlađenje riže odmah nakon kuhanja zamrzava promijenjenu strukturu škroba, a rezultat toga je zdravije jelo, čak i ako ga ponovo podgrijete prije jela”, rekao je James.