![](https://n1info.hr/wp-content/uploads/2018/08/avocado-1844894-1920-150774.jpeg)
Američka nutricionistica dr. Lisa Young navodi nekoliko razloga zbog kojih nećemo dobiti na težini, bez obzira koliko jeli ovu hranu.
Riječ je o voću i povrću koje je puno vode, koje sadrži vlakna koja daju osjećaj sitosti, ima vrlo malo kalorija, a vrlo je hranjivo. Iako ne obiluje proteinima, puno je vitamina, antioksidansa i ostalih nutrijenata dobrih za zdravlje, piše 24sata.
Nakon konzumiranja ovih 14 namirnica, osim što ćete biti zadovoljniji linijom, osjećat ćete se puno bolje.
1. Celer
Gotovo 95% stabljike celera je voda, ali to ne znači da ovo povrće nema značajne zdravstvene koristi. Celer sadrži kalij, folnu kiselinu, vlakna i vitamin K. Porcija sadrži samo šest kalorija. Celer je najbolje jesti svjež jer se nakon pet do sedam dana čuvanja u hladnjaku izgubi puno antioksidansa.
2. Kelj
Jedna porcija sirovog kelja sadrži samo 33 kalorije, ali ima gotovo tri grama proteina i oko 2,5 grama vlakana. Kelj je jedna od rijetkih namirnica koja sadrži i omega 3 zasićene kiseline, koje se uglavnom nalaze u ribi. Također je bogat vitaminima i folnom kiselinom.
![](https://hr-8nqof7qzeod2et99kimwqegbnmsmjnby.n1info.com/wp-content/uploads/2015/08/kalechips-33046.jpeg)
3. Borovnice
Borovnice imaju više antioksidansa od bilo kojeg drugog voća. Bogate su i vlaknima, a jedna šalica sadrži samo 85 kalorija.
4. Krastavci
Plod koji se uglavnom sastoji od vode. Krastavci sadrže samo 16 kalorija po porciji. Sjemenke i kora sadrže većinu hranjivih vrijednosti, pa je najbolje da ih ne čistimo. Bogato je vlaknima i vitaminom A, odnosno beta-karotenom, za koji je poznato da je dobar za vid.
5. Rajčice
Rajčice su najpoznatije po velikoj količini likopena, koji pomaže u borbi protiv kroničnih bolesti i daje plodu crvenu boju. Osim likopena, rajčice su bogate vitaminima A, C i B2, kao i folnom kiselinom, kalijem i vlaknima. Uz hranjive tvari koje sadrže, jedna srednja rajčica ima samo 25 kalorija.
6. Grejp
Istraživanja su pokazala da uključivanje grejpa u dijetu može povećati gubitak težine, što je razlog zašto se grejp smatra dijetalnom namirnicom. To je zbog toga jer je bogat vlaknima pa daje osjećaj sitosti te stabilizira razinu šećera u krvi. U jednoj polovici grejpa ima samo 50 kalorija.
Vitamin C iz grejpa može smanjiti rizik od brojnih zdravstvenih problema, poput raka i srčanih problema. Također je dobar za snižavanje kolesterola i poboljšanje probave.
![](https://hr-8nqof7qzeod2et99kimwqegbnmsmjnby.n1info.com/wp-content/uploads/2014/10/grejp-2709.jpeg)
7. Brokula
Brokula je najviše hranjiva ako se jede sirova ili kuhana na pari. Ovo povrće sadrži sulforafan, antikancerogeno sredstvo koje uništava spojeve koje mogu uzrokovati rak.
Osim vitamina A, C, E i K, u jednoj porciji brokule kuhane na pari ima 20 posto dnevne količine vlakana potrebnih organizmu. Jedna porcija ima samo 31 kaloriju.
8. Dinja
Dinja je puna beta – karotena, oblika vitamina A, koji je dobar za zdravlje očiju i vid. Samo jedna šnita ovog voća opskrbljuje organizam kalijem te dnevno potrebnom količinom vitamina A i C.
Budući da voda čini 90 posto dinje, u jednoj porciji ima samo oko 55 kalorija.
9. Cvjetača
Iako njena bijela boja može natjerati ljude da misle drugačije, cvjetača je zapravo vrlo svestrana i hranjiva biljka. Bogata je antioksidansima i fitonutrijentima koji pomažu u borbi protiv kroničnih bolesti. Cvjetača je i odličan izvor folne kiseline, vlakana i vitamina C i K. U jednoj porciji ima oko 25 kalorija.
10. Kupine
Zdravstvene prednosti kupina su raznovrsne. Kao i mnoge druge bobice, kupine su bogate vitaminom C, kao i antioksidansima koji su poznati kao bioflavonoidi. Dobre su za probavu te pomažu očuvanju kolagena, što je dobro za kožu. Jedna porcija sadrži samo 62 kalorije.
![](https://hr-8nqof7qzeod2et99kimwqegbnmsmjnby.n1info.com/wp-content/uploads/2019/07/kupine-181994.jpeg)
11. Zelena salata
Većina vrsta salata ima samo od 10 do 20 kalorija po porciji. Iako salata nije bogata proteinima, bogata je vitaminima i hranjivim tvarima poput folne kiseline, željeza i vitamina A i C.
12. Naranče
Većina ljudi zna da su naranče bogate vitaminom C, ali naranča ima i brojne druge korisne sastojke. Budući da je vitamin C ključan za proizvodnju kolagena, naranče pomažu u borbi protiv oštećenja kože. Uz vitamin C, bogate su vitaminima B1, B9 (folnom kiselinom) i A te kalijem, kalcijem i vlaknima. Nije bogata kalorijama, pa tako jedna srednja naranča sadrži 80 kalorija.
13. Jagode
U jednoj porciji jagoda ima više vitamina C nego u jednoj naranči. Jagode su pune polifenola, vrsta antioksidansa. Sadrže kalij i vlakana, ne sadrže masnoće, natrij i kolesterol, što ih čini zdravima za srce. To je jedno od najmanje kaloričnih voća – samo 35 kalorija na 100 g.
14. Zimska dinja
Zimska dinja sadrži nešto malo manje kalorija od obične dinje (64 kalorije), a većina ih potječe od 14 grama prirodnog šećera koliko ga sadrži ovo voće. Porcija medne rose zadovoljava polovinu dnevno potrebne količine vitamina C. Sadrži i bakar koji je ključan za zdravu kožu.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mrežaTwitter|Facebook | Instagram