Ovo su najčešći razlozi zašto se budite s intenzivnim otkucajima srca

Lifestyle 18. stu 201915:22 > 15:27
Pixabay (ilustracija)

Iako je najčešći razlog ove pojave upravo loš san, uzrok se krije u još mnogo toga.

Budite se iz sna, a srce vam tuče kao ludo. Na prvu izgleda kao da je samo riječ o noćnoj mori, no razlozi za ovu pojavu mogu biti raznovrsni, a u nastavku saznajte koji.

Česti osjećaji stresa i anksioznosti mogu potaknuti otpuštanje u krv onih hormona koji pojačavaju rad srca. Uz samo prebrzo kucanje srca nakon buđenja, ljudi s ovim problemom se još mogu boriti s nemogučnošću dobrog odmora, plitkim disanjem i kratkim dahom.

Sljedeći u nizu razloga je prehrana koja ima veliku ulogu u kvaliteti sna (pogotovo nakon obroka pojedenih kasno u danu). Konzumiranje šećera prije odlaska na spavanje može jedan od čimbenika ubrzanog kucanja srca, kao i konzumiranje kofeina.

Uz kucanje srca, kao simptomi javljaju se još nervoza, anksioznost ne nemogućnost spavanja.

Anemija je još jedan od razloga zbog kojih se budite s brzim otkucajima srca. Osobe s anemijom nemaju dovoljno crvenih krvnih zrnaca koji cirkuliraju tijelom što dovodi do brojnih problema, a jedan od njih je i brzo kucanje srca.

Možda čak i nelogičan razlog, ali navodno je i nedostatak sna jedan od razloga buđenja s jakim kucanjem srca. Jedno istraživanje provedeno u SAD-u je pokazalo kako nakon samo 24 sata nedostatka sna sudionici osjećaju povećanje otkucaja srca i krvni im se tlak automatski podiže, piše RTL.hr.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram