Možda se čini logično oprati vaše tave čim ste završili s kuhanjem kako se ostatak hrane ne bi stvrdnuo i skorio, ali to zapravo nije dobro. Stavljanje vruće tave pod vodu ima više negativnih posljedica koje će vam uništiti tavu zauvijek, piše mashed.com.
Ako ste ikad imali tavu koja nije mogla stajati ravno na plameniku, nego je ‘plesala’ i padala, imate problema s iskrivljenom tavom.
Iskrivljenje tave pojavljuje se zbog termičkog šoka koji se dogodi kada vruću tavu stavite pod mlaku ili hladnu vodu. Također, na tavi se mogu pojaviti toplija i hladnija mjesta zbog kojih kuhanje neće biti ravnomjerno.
Trebali biste svoje tave ostaviti da se ohlade do sobne temperature prije nego što ju operete. Ako vam na dnu ostane zalijepljena hrana, kada se tava ohladi možete natočiti vode i deterdženta za pranje suđa te ostavite nekoliko minuta da se to razgradi.
Najvažnije je da vam dno tave ostane ravno kako ne bi došlo do padanja s plamenika i mogućih ozljeda, ali i da ne biste svakih nekoliko mjeseci morali kupovati novo posuđe, piše Večernji list.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.