Kao traženi aromatični začin, klinčić danas ima veliko preventivno ljekovito djelovanje zbog velike antioksidativne moći.
Koristi se u liječenju raznih bolesti rabimo najčešće kao čaj. Njime liječimo bolesti želuca i crijeva, naročito se koristi kod nadimanja, grčeva, tegoba s crijevnom mikroflorom: dispepsije, loše probave, mučnine, protiv povraćanja, kod proljeva, hernije…
Čaj uklanja i nametnike (gliste) te pomaže kod slabog lučenja probavnih sokova. Učinkovit je antiseptik u slučaju upale usne šupljine i grla (čajem ispiremo i grgljamo usnu šupljinu i grlo) kod respiratornih tegoba, i to kod tegoba s bronhima, napetih i bolnih živaca (kao sedativ umiruje živce te pomaže kod melankolije, za jačanje memorije, nesanice, astenije), slabog rada jetre i kožnih bolesti (akne, razne kožne nečist.
Zbog jakog antiseptičnog i antibakterijskog djelovanja rabi se i za liječenje kolere, infekcijskih proljeva – dijareje, dizenterije, malarije.
U današnjoj medicini koristi se ulje klinčića koje zbog eugenola ima jače terapeutsko djelovanje, i to naročito u stomatologiji – kao analgetik i anestetik, kod infekcija, zatim kao antiseptik i atimikrobik (inhibira gram-pozitivne i gram-negativne bakterije), piše Večernji list.