Bilo da kupujete u trgovini ili na tržnici, vaše pravo je da sami odaberete povrće koje želite ponijeti kući. Ako nemate iskustva ili pak niste sigurni što od ponuđenog je svježe i ukusno, u tome vam mogu pomoći neke smjernice.
Općenito, kod čuvanja povrća u hladnjaku poželjno ga je izvaditi iz vrećica, a prati tek netom prije korištenja kako bi se usporio proces propadanja.
Paprika
Birajte one sa sjajnom kožom, a nikako one čija je koža naborana jer je to znak da već dulje stoje. Po mogućnosti uzmite one koje na koži nemaju ogrebotina. Svježe paprike pohranite u ladicu za povrće ili u plastičnom spremniku ili zamotane u papirnati ručnik.
Rajčica
Kod odabira rajčica oslanjajte se na njuh – uzmite samo one koje vam daju aromu zemlje na dijelu kod stabljike. Važan je kriterij i težina, dobro je da su teže.Domaće rajčice držite na sobnoj temperaturi.
Kupus
Površinski listovi trebaju biti svježi i tamnije zeleni, a iz unutrašnjosti se trebaju nazirati svjetliji listovi. Važno je da je glavica tvrde i da iz nje ne curi voda. Kupus nije nužno držati u hladnjaku.
Mladi krumpir
Nemojte uzimati one koji po kori imaju zelene točkice, one su ostaci raznih pesticida, piše The Kitchn.com, a prenosi 24sata. Čuvajte ga na temperaturi od maksimalno 10 Celzijusa.
Tikvice
Birajte što mlađe tikvice, to su one čija duljina ne prelazi 12,5 cm. Držite ih u hladnjaku tako da do njih dolazi zrak, a poželjno ih je iskoristiti unutar tjedan dana nakon kupnje.
Krastavci
Što je krastavac mekši, to je manje ukusan. Veći krastavci su češće gorki. Najbolje ih je čuvati u hladnjaku zamotane u prozirnu plastičnu foliju.
Mrkva
Mrkva treba biti zdrave narančaste boje, a najvažniji kriterij odabira je da je tvrda. U hladnjaku može stajati i do dva-tri tjedna. Najbolje ju je zamotati u papirnate ručnike.