Kako prepoznati svježe povrće na tržnicama, u dućanima…

Lifestyle 06. srp 201515:11 > 15:14
Morgue File

Bilo da kupujete u trgovini ili na tržnici, vaše pravo je da sami odaberete povrće koje želite ponijeti kući. Ako nemate iskustva ili pak niste sigurni što od ponuđenog je svježe i ukusno, u tome vam mogu pomoći neke smjernice.

Općenito, kod čuvanja povrća u hladnjaku poželjno ga je izvaditi iz vrećica, a prati tek netom prije korištenja kako bi se usporio proces propadanja.

Paprika

Birajte one sa sjajnom kožom, a nikako one čija je koža naborana jer je to znak da već dulje stoje. Po mogućnosti uzmite one koje na koži nemaju ogrebotina. Svježe paprike pohranite u ladicu za povrće ili u plastičnom spremniku ili zamotane u papirnati ručnik.

Rajčica

Kod odabira rajčica oslanjajte se na njuh – uzmite samo one koje vam daju aromu zemlje na dijelu kod stabljike. Važan je kriterij i težina, dobro je da su teže.Domaće rajčice držite na sobnoj temperaturi.

Kupus

Površinski listovi trebaju biti svježi i tamnije zeleni, a iz unutrašnjosti se trebaju nazirati svjetliji listovi. Važno je da je glavica tvrde i da iz nje ne curi voda. Kupus nije nužno držati u hladnjaku.

Mladi krumpir

Nemojte uzimati one koji po kori imaju zelene točkice, one su ostaci raznih pesticida, piše The Kitchn.com, a prenosi 24sata. Čuvajte ga na temperaturi od maksimalno 10 Celzijusa.

Tikvice

Birajte što mlađe tikvice, to su one čija duljina ne prelazi 12,5 cm. Držite ih u hladnjaku tako da do njih dolazi zrak, a poželjno ih je iskoristiti unutar tjedan dana nakon kupnje.

Krastavci

Što je krastavac mekši, to je manje ukusan. Veći krastavci su češće gorki. Najbolje ih je čuvati u hladnjaku zamotane u prozirnu plastičnu foliju.

Mrkva

Mrkva treba biti zdrave narančaste boje, a najvažniji kriterij odabira je da je tvrda. U hladnjaku može stajati i do dva-tri tjedna. Najbolje ju je zamotati u papirnate ručnike.