Jedan hrvatski grad najmanji je na svijetu, u njemu živi samo dvadesetak ljudi

Lifestyle 07. sij 202312:29 0 komentara
Srecko Niketic/PIXSELL

Hum je gradić u Istri koji važi za najmanji na svijetu.

Legenda kaže da su u Istri prije ljudi živjeli divovi koji su izgradili brojna mjesta u dolini rijeke Mirne, Motovun, Vrh, Sovinjak, Oprtalj, Završje, Roč i Grožnjan. Kad su bili gotovi, ostalo im je još nešto kamenja i od njega su sagradili Hum – najmanji grad na svijetu, prenosi Nova.rs.

Hum se ponosno uzdiže 349 metara iznad mora, u srcu središnje Istre. Početkom 20. stoljeća imao je 976 stanovnika. Već 1931. godine njihov broj počeo je opadati, a nakon završetka Drugog svjetskog rata, prema službenom popisu, grad je brojao samo 86 žitelja. Danas, u Humu živi svega dvadesetak ljudi.

Iako se smatra gradom, u njemu nema semafora, prometnih znakova, službenih gradskih institucija, biblioteke, noćnih klubova… Ipak, daleko od toga da nema što ponuditi znatiželjnim gostima.

Izgubite se u njegovim kamenim uličicama, probajte neke od rakija po kojima je poznat, osobito čuvenu bisku, a možete obići i aleju glagoljaša koja počinje u Roču i nakon sedam kilometara završava se upravo u Humu.

Svake godine krajem listopada tu se održava i Smotra rakija, gdje se poznati proizvođači iz cijele Istre natječu za onu najbolju. Domaće i strane turiste posebno inspirira crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije koja je u današnjem obliku izgrađena 1802. godine.

S obzirom na to da se grad može obići za svega 5 minuta, duže od toga obvezno se zadržite u humskoj konobi i probajte neke od poznatih istarskih delicija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!