Svatko ima drugačiju metodu kada je u pitanju kuhanje riže. Međutim, postoje neka pravila kako riža ne bi bila kašasta i ljepljiva. Stručnjakinja za hranu, Anna Beheshti, otkrila je ispravan način kuhanja riže te objasnila da metode mogu varirati ovisno o vrsti riže.
Naime, kako kaže, za savršenu kuhanu basmati rižu, najbolji je omjer vode i riže 2:1, dok je za jasmin rižu i rižu dugog zrna pravi omjer vode i riže 1,5:1.
Stručnjakinja tvrdi da, ako više volite čvršću teksturu, možete malo smanjiti vodu kako biste je prilagodili vlastitom ukusu. Neki stručnjaci predlažu ispiranje ili pranje zrna riže prije kuhanja.
“Pranje basmati riže u posudi vitalan je korak prije kuhanja, kojim se uklanja sav višak škroba, dajući vam više od odvojenih pahuljastih zrnaca, dok ističe njen prekrasan okus”, objasnila je Beheshti, prenosi Večernji list.
No, mnoge zanima je li rižu najbolje kuhati na pari ili nakon kuhanja prokuhati i ocijediti višak vode iz riže. Stručnjakinja tvrdi da biste rižu trebali staviti u vrelu i posoljenu vodu, a zatim kuhati u poklopljenom loncu, kako bi upila vodu te da ju ne biste trebali miješati dok se kuha.
Što se tiče vremena kuhanja riže, to može varirati ovisno o vrsti riže koju odaberete. Bijelu basmati rižu kuhajte 10-12 minuta na jakoj vatri, rižu dugog zrna oko 15 minuta na jakoj vatri, smeđu rižu oko 25 minuta, basmati od cjelovitog zrna također oko 25 minuta, a jasmin rižu od 10-12 minuta.
Beheshti ima i savjet za slučaj da skuhate previše riže pa ne znate što s njom. Prvo ju trebate ohladiti što je brže moguće, a onda ju stavite u hladnjak. No, ne biste ju trebali tamo držati više od dva dana prije podgrijavanja te ju ne biste trebali podgrijavati više od jednom. Također, kada podgrijavate, provjerite je li riža potpuno vruća.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!