Vino, pivo i žestoka pića koriste se u kulinarstvu za poboljšanje okusa i mirisa jela. Suprotno onome što većina ljudi vjeruje, prilikom kuhanja ipak ne ispari sav sadržaj alkohola. Znanstvena studija koju je naručilo ministarstvo poljoprivrede SAD-a pokazala je kako može proći i više od dva i pol sata dok sav alkohol ne ispari iz hrane kojoj je dodano vino ili neko drugo alkoholno piće.
Studija je pokazala da količina preostalog alkohola dijelom ovisi o načinu, a najviše o duljini kuhanja. Na primjer, prilikom flambiranja, kada je žestoko piće izliveno na hranu i zatim zapaljeno, nakon što se plamen ugasi ostaje otprilike 75 posto sadržaja alkohola.
Sadržaj alkohola smanjuje se s vremenom
Nakon dodavanja u hranu koja se potom peče ili dinsta 15 minuta zadržat će se oko 40 posto alkohola. Nakon sat vremena ostat će tek oko 25 posto, ali čak i nakon dva i pol sata kuhanja ostat će oko pet posto alkohola. Naravno, količina alkohola u pojedinačnoj porciji bit će prilično niska.
Kuhanje s vinom
Nemojte kuhati s vinom koje smatrate neprikladnim za piće, ali to ne znači da za kuhanje morate kupiti skupu bocu vina. Odaberite svoje omiljeno vino ili eksperimentirajte s bocom vina prosječne cijene koju još niste probali.
Bijelo vino odaberite za plodove mora, perad, teletinu i vegetarijanske recepte. Dok je crveno najbolje za tamno meso poput divljači, patke i govedine, a također dobro funkcionira u čiliju, gulašima i umacima na bazi rajčice. Uvijek prvo zasebno reducirajte vino, a zatim dodajte vodu, temeljac i druge sastojke. Ovo je daleko najučinkovitiji način smanjivanja konačnog sadržaja alkohola u jelu.
Kuhanje s konjakom
Konjak upotrijebite za obogaćivanje mesnih jela, luksuznih umaka ili za dodavanje složenog okusa slatkim i slanim jelima koja uključuju okusom jake sastojke poput sireva, orašastih plodova, jabuka, kruški i smeđeg šećera.
Konjak također odlično pristaje uz čokoladne deserte. Iako je konjak žestoko alkoholno piće s visokim udjelom alkohola, kada se koristi u kuhanju, sagorijeva istu količinu alkohola kao vino, pivo i druga žestoka pića.
Kuhanje s pivom
Ako ne volite piti određeno pivo, vjerojatno nećete uživati ni u jelu koje je njime zaliveno. Uvijek kuhajte s pivom koje poznajete. I svakako koristite onu vrstu koja se lijepo slaže s jelom koje pripremate.
Kao jednostavno pravilo – svijetla piva poput pilsnera i lagera idu uz delikatnije obroke, dok tamnija piva poput portera i stoutova dobro nadopunjuju teža jela. Kuhanje s IPA-om možda nije najbolja ideja. Sve se svodi na faktor gorčine. IPA je već prilično gorka sama po sebi, a reduciranje će ju učiniti još gorčom.
Što duže kuhate nešto s alkoholom, više će tog alkohola ispariti. Ne postoji jednostavan način da se utvrdi je li sav alkohol ispario u procesu kuhanja ili nije. Stoga, ako ste osoba osjetljiva na alkohol ili kuhate za djecu, vjerojatno biste trebali preskočiti kuhanje s njim, prenosi Index.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!