Ovaj narod zna tajnu zdrave prehrane: Jedu po cijeli dan, a jedna namirnica je obvezna

Lifestyle 21. kol 202422:14 0 komentara
Žena jede
Shutterstock

Prema Bloombergovom globalnom indeksu zdravlja način prehrane koji prakticiraju Švicarci smatra se jednim od najzdravijih na svijetu, daleko ispred onoga njihovih susjeda Nijemaca ili Francuza.

Švicarska prehrana strukturirana je kao rijetko kja druga.

Zmorge (doručak) je brz i lagan obrok koji jedu oko sedam sati ujutro. Kruh, sir, voće i kava su tradicionalni izbor. Zob u mlijeku s ribanim jabukama također je popularan izbor.  Doručak je obrok bogat mastima. “Mlijeko, sir i maslac pronaći ćete u gotovo svakom obroku u Švicarskoj”, kaže vlasnica trgovine kvalitetnim sirom.

Švicarski sir nije superioran samo okusom, nego je i zdraviji od mnogih drugih – to je nešto što nutricionisti nazivaju alpskim paradoksom.

Znuni je švicarsko-njemačka riječ koja doslovno znači ‘u devet sati’ – zu neun. Užina srednim jutra obično su kroasan i druga šalica kave.

U mnogim švicarskim kompanijama potiču zaposlene da uzmu kratku pauzu i druže se jer vjeruju da to poboljšava produktivnost.

Zmittag (ručak) nije samo topli obrok koji se servira u podne, nego služi i kao sat vremena za opuštanje. Nije neuobičajeno da djeca idu kući iz škole, a zaposleni da napuštaju urede. Smatra se nepristojnim praviti buku tijekom ručka pa se u to vrijeme, npr. prekida sva gradnja.

Juha od povrća ili jelo od mesa su popularni izbori za švicarski ručak. Švicarci imaju tendenciju jesti više lokalno, sezonski i održivije od ostatka Europe. Švicarski farmeri tradicionalno koriste manje pesticida i GMO-a, iako se samo oko 15 posto njih potrudilo dobiti certifikat “organsko”, kaže jedna zaposlenica u online trgovini organskih švicarskih proizvoda.

„Proizvodi iz organske poljoprivrede sadrže više vitamina, poput vitamina C i fitokemikalija koje reagiraju kao antioksidansi u ljudskom tijelu“, kaže ona i dodaje da „meso sadrži manje masti i nema antibiotika“.

Znanstvenici su otkrili da su pacijenti kojima je dijagnosticirana depresija uveliko poboljšali svoju razinu sreće konzumirajući neprerađenu hranu u odnosu na pacijente koji su dobivali podršku jedan na jedan i koji su bili uključeni u društvene aktivnosti.

„Nezdrava ishrana – bogata trans mastima, šećerom i prerađenom i rafiniranom hranom – povećava rizik od depresije jer lišava mozak potrebnih hranjivih tvari“, pišu stručnjaci.

Zvieri ili „u četiri“ je popodnevna užina koja može biti voće i orašasti plodovi za odrasle, ali je često čokolada za djecu koja završavaju školski dan.

U Ženevi možete gotovo da možete “naštimati sat” na trenutak kada vidite roditelje kako djeci daju kolače ili slatkiše za njihov popodnevni „gouter“ (francuska riječ za užinu).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!