Evo koliko često smijete uzimati ibuprofen

Lifestyle 30. stu 202310:20 0 komentara
Unpslah/Christine Sandu

Vrijeme je prehlada i virusa što znači da i češće koristimo lijekove koji nam pomažu da lakše preživimo dane kad se ne osjećamo dobro i ne možemo izaći iz kreveta. No, koliko često smijemo koristiti ibuprofen? Evo što kažu liječnici.

Kutija ibuprofena uobičajen je prizor u mnogim ormarićima s lijekovima, i to s dobrim razlogom – ibuprofen je lijek koji se koristi za smanjenje upale, ukočenosti, pa čak i groznice.

Ibuprofen je član obitelji nesteroidnih protuupalnih (NSAID) lijekova koji često priskaču u pomoć kod glavobolje, artritisne nelagode ili mjesečnih muka menstrualnih grčeva. Ako ste se pitali koliko često možete sigurno uzimati ibuprofen, liječnici kažu da je važno upamtiti: bilo da ste ga sami kupili u ljekarni ili se radi o većoj dozi koju vam je propisao liječnik, ibuprofen dolazi s uputama koje se ne smiju zanemariti, piše The Healthy.

Evo koliko često možete uzimati ibuprofen

Iako je ibuprofen poznati lijek, važno je pridržavati se sigurnih ograničenja doziranja. Najveća pojedinačna doza ibuprofena koja je dostupna općenito je 800 miligrama, iako će doza od 400 miligrama ili više vjerojatno zahtijevati recept te se za tu količinu trebate konzultirati sa svojim liječnikom.

Stručnjaci kažu da ne smijete prekoračitib količinu od 3200 miligrama ibuprofena u jednom danu, a svaku pojedinačnu dozu treba rasporediti na nekoliko sati. Vaš će liječnik imati posebne upute.

Ako primijetite da redovito posežete za ibuprofenom, osobito ako ga koristite dulje od tjedan dana, dr. Robert Paisley, kardijalni elektrofiziolog i opći kardiolog s Texas Heart Institutea, preporučuje smanjenje dnevnog unosa na 2400 miligrama. Imajte na umu da on također naglašava važnost savjetovanja sa svojim liječnikom kako biste odredili najnižu učinkovitu dozu za bol.

Klinika Mayo daje smjernice za doziranje ibuprofena za određene vrste boli:

– Za menstrualne grčeve predlažu 400 miligrama svaka četiri sata

Doza od 400 miligrama također djeluje za opće ublažavanje boli i trebala bi se rasporediti u rasponu od četiri do šest sati.

Ako liječite bol od artritisa, dnevna doza može varirati od 1200 do 3200 miligrama, podijeljena u više doza.

Napomena: budite oprezni i ne miješajte ibuprofen s drugim nesteroidnim protuupalnim lijekovima, poput naproksena (kao što je Aleve) ili ketorolaka. (Acetaminophen, poput Tylenola, nije NSAID, već bi se trebao mijenjati s ibuprofenom samo pod nadzorom ovlaštenog liječnika. Uvijek se posavjetujte sa zdravstvenim radnikom prije kombiniranja lijekova protiv bolova.)

Budući da su ti lijekovi dostupni u slobodnoj prodaji, lako je slučajno premašiti preporučenu dozu, što može biti kobno.

Nuspojave ibuprofena

Kada se uzima u velikim dozama ili kroz dulja razdoblja, ibuprofen može donijeti neke manje nuspojave, poput problema s bubrezima ili čira na želucu. Na ove je probleme posebno važno pripaziti ako već imate zdravstvenih problema ili ako kombinirate ibuprofen s drugim lijekovima. Neki od ovih simptoma mogu uključivati ​​neuobičajenu bol u trbuhu i promjene u navikama u kupaonici.

Kardiolozi također upozoravaju: iako može biti od pomoći, ibuprofen ponekad može povisiti krvni tlak i povećati šanse za komplikacije povezane sa srcem.

Alternative za ibuprofen

Ako primjećujete da je ibuprofen postao dio vašeg svakodnevnog života, možda je vrijeme da pogledate druge načine za rješavanje tegoba. Postoji mnogo načina za ublažavanje boli koji ne uključuju lijekove. Primjerice, fizikalna terapija ili akupunktura mogu biti učinkovite alternative, nudeći olakšanje otkrivanjem korijena boli.

Također, ne podcjenjujte moć dobre dijete. Podešavanje onoga što jedete kako biste uključili više protuupalne hrane moglo bi značajno utjecati na kontrolu kronične boli.

Kada je riječ o trajnoj boli, mudro je potražiti savjet liječnika. Oslanjanje isključivo na lijekove poput ibuprofena ponekad može prikriti temeljni problem koji zahtijeva stručnu pozornost. Primjerice, dr. Paisley upozorava da glavobolje koje se ponavljaju zaslužuju pažljiviji pregled jer mogu signalizirati nešto ozbiljnije od običnog svakodnevnog stresa.

I dok može biti brzo rješenje za probleme poput bolova u leđima (koji također mogu biti znak većeg problema ako se nastavljaju), ibuprofen nije dugoročna strategija. Dodavanje redovite tjelesne aktivnosti u vašu rutinu i istezanje može učiniti čuda – ne samo za vašu bol, već i za vaše zdravlje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!