Staklenke čuvate tako da poklopac bude okrenut na dno? To nije baš najsigurnija metoda

Lifestyle 06. srp 202421:11 0 komentara
Pexels

Kada su staklenke okrenute naopako, plijesan neće rasti, a hrana se neće pokvariti, ali ova metoda nije baš tako sigurna kao što se često misli.

Savjet o čuvanju staklenki naopako kako biste spriječili bacanje hrane prvi put se pojavio na jednoj stranici na Facebooku. Ipak, neki koji su isprobali ovaj trik žalili su se da imaju problema s curenjem iz staklenk. Ali, problem nije samo u curenju.

Cathy Moir, savjetnica za mikrobiologiju hrane je objasnila da se okretanjem staklenki postiže to da težina hrane pritišće poklopac. I iako ona tvrdi da će se plijesni i drugi kontaminanti tako teže razvijati, to metodu ne čini sigurnom.

Moir je rekala da skladištenje staklenki naopačke može spriječiti plijesan da pokvari, na primjer, pastu od rajčice, ali neće spriječiti rast kvasaca i nekih bakterija.

“Kada otvorimo staklenke, izlažemo sadržaj okolišu i svim mikrobima koji su na ili oko nas. Čuvanjem staklenki naopačke nećete ih se riješiti, a hrana još uvijek može sadržavati rastuće kolonije mikroorganizama koje ne želite jesti.”

Ideja da će okretanje staklenki naopako održati hranu svježijom i sigurnijom dulje vrijeme pojavljuje se i u procesu koji se zove inverzijsko konzerviranje. To je metoda konzerviranja koja uključuje kuhanje hrane, stavljanje u staklenke, zatim ostavljanje naopako. Iako se dugo vjerovalo da će vruća hrana i sterilizirati i zatvoriti staklenku, to nije baš tako.

Osim činjenice da se ovom metodom ne steriliziraju staklenke i sadržaj, postoji i mogućnost da će, dok stoji naopako, ometati vakuumsko zatvranje staklenke, piše The Daily Meal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!