FIP ili mačji koronavirus: Uzrok, simptomi i liječenje ove teške zarazne bolesti

Ljubimci 04. stu 202215:44 1 komentar
Shutterstock / Ilustracija

Koronavirusom mogu se zaraziti i mačke koje najčešće razviju bolest koja često ima smrtonosni ishod. Ipak, može se uspješno liječiti.

Jedna od najopasnijih zaraznih bolesti mačaka je FIP, poznata i kao zarazni peritonitis mačaka. FIP može biti vrlo teško dijagnosticirati jer može zaraziti mnoge organske sustave, od abdomena preko očiju do središnjeg živčanog sustava, a često i cijelo tijelo mačke.

FIP je glavni uzročnik smrti u mladih mačaka, posebice onih kojih žive u zajednici s drugima, a razvija se obično u dobi od tri mjeseca do tri godine. Mačići se zaraze najčešće u dobi od četiri tjedna kada izgube imunitet dobiven od majke.

Uzroci FIP-a

Uzročnik zaraznog peritonitisa je koronavirus koji je jedinstven za mačke – nije zarazan za ljude, pse ili druge vrste životinja. Ovaj virus obično živi u probavnom sustavu mačke te se u većini slučajeva prenosi putem kontakta s izmetom jer zaražene mačke prenose virus u kutije s pijeskom. Prijenos putem zraka je moguć, ali rijetko.

Budući da je najčešći put infekcije kontakt s izmetom, mačke koje žive u kućanstvima s više mačaka koje dijele pijesak imaju najveću vjerojatnost da će se zaraziti. Infekcija mačjim koronavirusom vrlo je česta među mačkama, no procjenjuje se da će manje od pet posto mačaka zaraženih mačjim koronavirusom razviti FIP.

Mačke s kompromitiranim imunološkim sustavom imaju veći rizik od razvoja FIP-a, uključujući mačiće i mačke s kroničnim bolestima, kao i muške mačke i one seksualno neaktivne. Bolest se najčešće razvija u jesen i tijekom zime.

Simptomi FIP-a

Kad mačka razvije simptome, bolest obično vrlo brzo napreduje. Simptomi FIP-a nalikuju simptomima nekoliko drugih stanja, a točna priroda simptoma vaše mačke ovisit će o tome koji oblik bolesti vaša mačka ima i koji su organi zahvaćeni.

Većina mačaka će početi pokazivati simptome da se jednostavno ne osjećaju dobro – ne jedu ili jedu vrlo malo, imaju temperaturu ili se ponašaju letargično. Virus se prilikom ulaska u organizam prvo razmnožava u epitelnim stanicama crijeva, a tjedan dana nakon zaraze, mačka će početi izlučivati virus izmetom u okolinu.

Tada se kod mačke mogu javiti proljev, povraćanje i opća slabost i iscrpljenost pa će vaša ljubimica samo ležati.

Nakon što se umnožio u crijevima, virus ulazi u makrofage, vrste leukocita, što može dati dva rezultata, odnosno dvije vrste FIP-a:

– suhi ili neefuzivni FIP

– mokri ili efuzivni FIP

Suhi FIP obično zahvaća oči i može imati neurološke simptome kao što su problemi s ravnotežom i napadaji, dok mokri uzrokuje nadutost i oticanje abdomena i može utjecati na srce i pluća. Mačke s ovim oblikom mogu dahtati i djelovati pospano ili letargično. Ovi se oblici uglavnom koriste u dijagnostičke svrhe, a jedna mačka može pokazivati simptome oba oblika.

Ostali simptomi FIP-a su:

– dehidracija

– blijede ili žućkaste sluznice

– nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini

– povećanje testisa kod muških mačaka

– povećani bubrezi, jetra i limfni čvorovi

– dezorijentiranost

– inkontinencija

– istagmus

– abnormalni pokreti očne jabučice

Dijagnoza i liječenje FIP-a

Mnogim se mačkama oboljelima od FIP-a ne može postaviti dijagnoza jer za tu bolest ne postoji pretraga koja bi je otkrila. Dijagnoza se temelji, dakle, isključivo na simptomima, laboratorijskim nalazima krvi i punkcijom tekućine iz pleure i abdomena.

Zbog toga je liječenje simptomatsko kako bi se mački olakšao život uz upotrebu imunosupresiva, protuupalnih lijekova i mačjeg interferona. FIP se nažalost ne može u potpunosti izliječiti pa je smrt životinje neminovna.

Cjepivo za zarazni peritonitis mačaka postoji, no njegova učinkovitost još uvijek nije dovoljno dokazana. Ako sumnjate da vaša mačka ima FIP, izolirajte je od zdravih mačaka i obratite se veterinaru. Svaka bi trebala imati svoju posudu s pijeskom kako se zaraza ne bi širila.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare