Nadutost: Uzrok, simptomi i 6 odličnih načina kako ju što lakše izbjeći

Zdravlje 10. svi 202215:24
Izvor: Paul Catalin Pop / Alamy / Alamy / Profimedia

Nadutost je stanje kada se trbuh napuhne, a prate ga i česti vjetrovi.

Uzroci nadutosti mogu biti različiti. Razna hrana, zatvor, višak plinova u probavnom sustavu, bolesti povezane s crijevima ili problemi s jajnicima. Nadutost se može izbjeći na nekoliko jednostavnih načina, a najvažnije je otkriti što točno izaziva nadutost te izbjegavati konzumaciju tih namirnica.

Zašto dolazi do nadutosti?

Do nadutosti može doći zbog određene hrane, kao i zbog gutanja viška zraka kod jedenja, pijenja ili smijanja, koji onda izaziva plinove. Do proizvodnje viška plinova u probavnom sustavu dolazi s godinama, ali i zbog nekih bolesti kao što su dijabetes ili bolesti štitnjače.

Jednako tako, kod nekih osoba se nadutost može povećati nakon što konzumiraju proizvode koji sadrže laktozu i druge određene namirnice, dok će kod nekih nadutost doći zbog uzimanja lijekova. Još jedan razlog zašto dolazi do ovog problema je i zatvor koji traje dulje vremena.

Kako prepoznati nadutost?

Nadutost se može vrlo lako prepoznati. Osoba će cijelo vrijeme imati osjećaj napuhnutosti, trbuh će se povećati, a mogu se pojaviti i česti plinovi ili podrigivanje.

Kako izbjeći nadutost?

Kod ovoga će pomoći nekoliko stvari. Prije svega je potrebno otkriti zbog čega nastaje nadutost. Radi li se o samo jednoj namirnici ili o određenoj skupini namirnica. Jednako tako, treba paziti na način jedenja. Dakle, kako bi se izbjegla nadutost potrebno je:

1. Jesti polagano

Najviše plinova se u tijelu pojavljuje zbog brzog jedenja i gutanja previše zraka. Potrebno je polagano žvakati, zatvoriti usta dok se jede i jesti sjedeći. Važno je i jesti više manjih obroka kroz dan, a izbjegavati samo jedan veliki obrok.

2. Izbjegavati žvakače gume

Kada se žvakača guma žvače više puta kroz dan može doći do povećanog unosa zraka, što ponovno vodi do više plinova i nadutosti. Jednako tako žvakača utječe i na kiselinu u trbuhu. Osim toga se ne preporučuje žvakanje previše bombona dnevno koji mogu imati laksativan učinak.

3. Paziti na određeno voće i povrće

Poznato je kako određeno povrće utječe na pojačanu nadutost. Ovdje spadaju: kupus, brokula, prokulice, grah, luk, češnjak, šparoge i karfiol. Od voća nadutost mogu izazvati kruške i jabuke, ali i drugo voće koje sadrži puno vlakana. Osim voća i povrća, povećanu nadutost mogu izazvati i mliječni proizvodi, pogotovo kod osoba koje imaju intoleranciju na laktozu.

4. Vježbati

Osobe koje redovito vježbaju imaju i manji problem s nadutosti jer je tako i probavni sustav u pokretu. Pomoći može i šetnja nakon velikog obroka.

5. Uzimati probiotike

Dobro je poznato kako probiotici sadrže dobre bakterije koje imaju značajnu ulogu za crijeva te čak mogu smanjiti pojavu nadutosti i plinova. Probiotici se nalaze u određenim jogurtima, kefiru ili acidofilnom mlijeku, a mogu se i uzimati u tabletama.

6. Piti više tekućine

Preporuka je piti više vode koja će omekšati i stolicu, ali imati i druge pogodnosti za organizam. S druge strane, treba izbjegavati gazirana pića koja su puna šećera i izazivaju podrigivanje, a mogu i povećati nadutost. Alkohol, posebno pivo, također može dovesti do nadutosti, plinova, gastritisa ili podrigivanja.

Kada je potrebno posjetiti liječnika?

Kada se uz nadutost i česte plinove pojavi i bol u trbuhu, mučnina ili povraćanje, proljev, zatvor koji traje danima, gubitak kilograma ili krv u stolici potrebno je potražiti pomoć liječnika. Jednako tako, ako se nadutost nastavi i nakon nekih promjena u prehrani i životnim navikama, za savjet treba pitati liječnika i vidjeti u čemu je zapravo pravi problem.

Zaključak

Kako bi se izbjegla nadutost potrebno je otkriti uzrok problema te ga izbjegavati. Nekada će trebati i promijeniti prehrambene navike ili se početi više kretati. Kod pojave nekih dodatnih, neugodnih simptoma, potrebno je posjetiti liječnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar