Povišena tjelesna temperatura: Uzrok, simptomi i što učiniti kad ju imaju djeca?

Zdravlje 19. stu 202115:21 0 komentara
bol, simptomi bolesti, pacijent, muškarac, bol u trbuhu, krevet, temperatura, glavobolja
Pexels / ilustracija

Povišena tjelesna temperatura najčešće znači da je negdje u tijelu prisutna infekcija ili upala. Na ovaj se način tijelo brani i pokušava održati organizam zdravim.

Normalna tjelesna temperatura je različita kod muškaraca i žene, a mijenja se i s godinama. Ona iznosi između 36°C i 37°C. Temperatura se može mjeriti ispod pazuha, oralno u ustima, na čelu, u uhu ili rektalno kod male djece.

Kako dolazi do povišene tjelesne temperature?

Hipotalamus je dio u mozgu zaslužan za kontrolu tjelesne temperature. Na pojavu infekcije, bolesti ili drugog uzroka visoke temperature, hipotalamus stavlja tijelo na višu temperaturu, a onda nastaje drhtavica i znojenje koja je znak da se nešto događa u tijelu. Blago povišena temperatura je zapravo reakcija imunološkog sustava na bakterije, viruse ili druge patogene u tijelu.

Povišenu temperaturu u tijelu prati i niz drugih simptoma kao što su glavobolja, umor, drhtavica, preznojavanje, slabost i dehidracija. Na visinu tjelesne temperature utječu i način mjerenja, vrijeme dana kada se mjeri, je li osoba tjelesno aktivna, kvaliteta spavanja, ali i menstruacija te ovulacija kod žena kada je temperatura blago povišena. Tjelesna temperatura je ujutro nešto niža, dok je navečer povišena.

Kako mjeriti temperaturu?

Temperatura se najčešće mjeri digitalnim toplomjerom ili timpaničnim kojim se mjeri temperatura u uhu. Toplomjer je potrebno lagano isprati vodom i sapunom te ga pobrisati prije korištenja. Nakon što se pokrene stavlja se ispod pazuha, dok kod oralnog mjerenja, toplomjer se stavlja ispod jezika i usta su zatvorena za vrijeme mjerenja.

Toplomjer se vadi nakon što se čuje zvuk koji označava da je temperatura izmjerena. Temperatura ispod pazuha bit će niža za pola stupnja od one mjerene oralnim putem. Ipak, najtočniji iznos imat će oralno ili rektalno mjerenje.

Što može biti uzrok temperature?

Temperatura je samo jedan od simptoma određenih stanja koja se događaju u tijelu. Temperatura može trajati manje od tjedan dana ili više.

Povišenu temperaturu uzrokuju:

⦁ infekcije (gripa, upala pluća, upaljeno grlo, viroza)
⦁ reumatoidni artritis
⦁ neki lijekovi
⦁ opekline od sunca
⦁ sunčanica
⦁ dehidracija

Povišena temperatura kod male djece

Djeca od šest mjeseci starosti pa do pete godine života mogu imati febrilne konvulzije koje izazivaju grčenje i napadaje te povišenu temperaturu. Iako izgleda opasno, ovi napadaji u većini slučajeva neće ostaviti posljedice na dijete. Potrebno je posjetiti liječnika kako bi se otkrio razlog povišene temperature, a kada konvulzija traje dulje od pet minuta potrebno je nazvati hitnu medicinsku službu.

Kada dijete manje od tri mjeseca ima izmjerenu rektalnu temperaturu višu od 38°C potrebno je kontaktirati liječnika zbog konzultacija i savjeta. Kod djece između tri i 24 mjeseca zabrinjavajuća temperatura je ona iznad 38.9 °C, popraćena neugodom, stalnim plakanjem i iritacijom kod djeteta, dok je kod djece između tri mjeseca i tri godine zabrinjavajuća temperatura 39°C ili kada imaju manju temperaturu, ali simptome kao što su dehidracija, povraćanje i proljev. Važno je napomenuti da se kod dojenčadi može pojaviti i snižena temperatura koja može biti znak infekcije.

Treba pratiti ponašanje djeteta, te ako postoje promjene, potrebno je kontaktirati liječnika. Kod djece se temperatura skida tuširanjem mlakom vodom, mlakim oblozima koji se stavljaju na ruke, noge i čelo te sirupom, čepićima ili tabletama.

Treba uzeti u obzir kako je rektalno izmjerena temperatura otprilike 0.5°C viša od oralnog mjerenja, a temperatura izmjerena ispod pazuha pak iznosi otprilike 0.5°C manje nego kod oralnog mjerenja.

Kada posjetiti liječnika?

Kada je temperatura kod odraslih povišena i nekoliko dana iznosi 38°C ili više potrebno je posjetiti liječnika. Nakon utvrđenih i ostalih simptoma, liječnik će postaviti dijagnozu ili će tražiti dodatne pretrage, kao što je kompletna krvna slika te će pripisati određene lijekove ili antibiotike.

Kod snižavanja temperature pomoći mogu hladni oblozi, tuširanje u mlakoj vodi, uzimanje puno tekućine te korištenje lijekova za snižavanje temperature.

Povišena tjelesna temperatura znak je da se imunološki sustav brani od infekcija ili upala. Visina temperature tijela ovisi o načinu mjerenja, vremenu u danu kada se mjeri, tjelesnoj aktivnosti te menstrualnom ciklusu kod žena. Temperatura iznad 38°C koja traje nekoliko dana i ima druge simptome znači da je vrijeme za posjet liječniku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!