SF film sa 'smanjenim' Matt Damonom otvorio 74. Mostru

Showbiz 30. kol 201721:33 > 21:36
REUTERS/Alessandro Bianchi

Venecijanska Mostra, najstariji filmski festival počeo je u srijedu svoje 74. izdanje sočnom društvenom satirom u obliku znanstvene fantastike u kojoj se Matt Damon odlučuje smanjiti kako bi živio u izobilju i spasio planet.

Američki redatelj Alexander Payne, izvrstan promatrač ljudskih slabosti ostario je sigurno jedan od svojih najoriginalnijih filmova. “Smanjivanje” je bajka o potrošačkom društvu, potrazi za srećom i o ugroženom okolišu, kojim je zabavno započela Mostra.

Dobio je pohvalne komentare profesionalnog anglosaksonskog tiska pa Hollywood Reporter ističke da je” Payne ostvario kreativni jackpot”, a časopis Variety govori o “živahnom i dubokom filmu za odrasle koji će se dopasti publici”.

U filmu “Downsizing” Bračni par iz Omahe, Matt Damon i Kristen Wiig, smanjuje na veličinu minijaturnih ljudi kako bi poboljšali svoj život i riješili probleme.

Payne je do sada dobio šest nominacija za Oscara s filmom “Nebraska” i osvojio tu nagradu za najbolji scenarij za filmove “Stranputica” i “Nasljednici”.

Njegov sedmi film se natječe u Veneciji za prestižnog Zlatnog lava s 20 konkurenata.

Predsjednica žirija, američka glumica Annette Bening je ocijenila u srijedu da predstoji “dug put do postizanja jednakosti muškaraca i žena u filmskoj umjetnosti, iako izgleda da se stvari kreću u pozitivnom smjeru”.

U službenoj konkurenciji natječe se pet američkih redatelja, četvorica Talijana, dvojica Britanaca, tri Francuza te po jedan Meksikanac, Australac, Izraelac, Libanonac, Japanac i dvoje Kineza koji će predstaviti 21 film, među kojima je jedna jedina žena Kineskinja Vivian Qu s francusko-kineekim filmom “Anđeli nose bijelo”.

Slabu zastupljenost žena na konferenciji za novinare komentirala je Bening i rekla da predstoji “dug put do jednake zastupljenosti žena na filmskim festivalima, ali da vjeruje da se krećemo u pozitivnom smjeru”.

Istaknula je da je oduševljena što je izabrana za predsjednicu žirija, što je počast koja se u posljednjih deset godina na Mostri ukazivala jedino muškarcima. Tek je 2006. francuska glumica Catherine Deneuve predsjedala žirijem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.