Zvjezdan Ružić o izvedbi himne s Josipom Lisac: Presretni smo

Showbiz 19. velj 202008:14 > 08:24
Slavko Midzor/PIXSELL

Višestruki dobitnik Porina Zvjezdan Ružić, cijenjeni jazz pijanist i skladatelj sa zagrebačkom adresom, na jučerašnjoj je inauguraciji zajedno s legendarnom pjevačicom Josipom Lisac izveo hrvatsku himnu.

“Osim što mi je bila neopisiva čast nastupiti na inauguraciji Zorana Milanovića, posebno sam sretan što je upravo na najsvečanijem događaju u zemlji održana već dugo planirana suradnja mene, odnosno mog projekta Pianotron, i vokalne dive Josipe Lisac!

I upravo inauguracija bilježi našu prvu službenu umjetničku suradnju, tako da ću taj dan zbog toliko lijepih događaja zauvijek nositi u srcu! Dama, osoba kojoj se divim ne samo zbog njezinih glazbenih sposobnosti i uspjeha, već zbog svega onoga što ona jest – posebna i definitivno daleko ispred svog vremena u svakom pogledu.

Upravo ona me je nazvala prije mjesec dana i rekla mi kako je dobila poziv od gospodina Milanovića da otpjeva himnu i kako se odmah sjetila mene i Pianotrona u želji da napravimo suradnju. Pitala me imam li ideju kako bismo to mogli izvesti.

Odmah sam u glavi imao zvuk mellotrona koji mi je svirao dionicu, čitavu orkestraciju. Ne znam kako, ali već mi je himna svirala u glavi i imao sam viziju kako će zvučati. Odmah sam pristao na suradnju”, rekao je Ružić za Novi list i nastavio:

VEZANA VIJEST

“Samo dva dana kasnije gospođa Lisac i ja smo se našli kod mene u stanu na probi i već na prvo slušanje Josipa je bila oduševljena mojim aranžmanom gdje sam spojio klavir i mellotron. Naravno, kada je Josipa pustila svoj magični glas, sve je postalo još čarobnije i posebnije! Ali – to je ona.

S obzirom na to da se oboje borimo za slobodu izričaja u glazbi, kao i neopterećenosti glazbenim stilovima, ovog puta oboje smo vrlo slično doživjeli hrvatsku himnu: nježno, romantično i toplo – upravo na način kako mi doživljavamo Lijepu našu.

Naša izvedba himne drugačija je od onih na koje su ljudi možda navikli, ali vjerujte mi da smo dali jako puno ljubavi i poštovanja u svaki djelić skladbe, isprobavali razne verzije, tempa pa slobodnije i bez tempa – sve dok nam nije zazvučala onako nekako posebno, najbolje što mi možemo dati u ovom trenutku.

Josipa i ja smijemo se već danima kako nam himna svira u glavi od jutra do mraka – onda vam je jasno da uzbuđenja nije ni na trenutak prifalilo ni s jedne strane! Gospođa Lisac i ja presretni smo izvedbom jer bila je to himna u kojoj smo odašiljali radost i ljubav i uživao sam u svakom taktu stvarajući glazbu s njom”, rekao je Ružić za Novi list.